'Zbog te krade potopljeno je pola Slavonije, izgubljeni su zivoti, a mi prolazimo pakao'

Nasip u Rajevu Selu popustio je u noci sa subote na nedjelju, rano u jutarnjim satima i potopio slavonska sela. Bila je to bujica, koja je nosila sve pred sobom.

21.5.2014.
10:25
VOYO logo

''Mjesto na kojem je Sava probila i razvalila nasip nalazi se dvjestotinjak metara od moje kuce u Rajevom Selu. Cijeli zivot zivim uz taj nasip. Nikad ranije on nije probijen i nije slucajno sto se to sada dogodilo. Pukao je tocno na mjestu na kojem se nekoliko godina kostantno krao pijesak. Oni su doslovno potkopavali nasip, izvlacili pijesak kamionima za svoje potrebe i preprodavali ga. Zbog te krade potopljeno je pola Slavonije, ljudi su ostali bez kuca, izgubljeni su zivoti, a mi prolazimo kroz pakao'', ispricao je Goran Basic za Novi list jedan od ogorcenih mjestanina Rajevog Sela koji je ostao bez svega sto je gradio cijeli svoj zivot.

On se trenutno nalazi u Rijeci, gdje je sa suprugom izbjegao iz naplavljenog podrucja. Njegova kuca pliva pod vodom, a ulica vise ne postoji. Danas je tamo podivljala bujica, koja je odnijela sve pred sobom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zelio je ispricati javnosti, kako tvrdi, sto se tamo uistinu dogadalo posljednjih godina te dokazati da ljudske tragedije nisu samo posljedica vremenskih neprilika i elementarne nepogode. Novi, tek obnovljeni nasip je popustio kao da ga nikad nije ni bilo u duzini od gotovo stotinjak metara.

Dolazili bi subotom i odvozili kamione i kamione

''Tvrtka koja je gradila taj dio nasipa prije cetiri ili pet godina, a onda su ponovo dosli nekoliko godina kasnije i uzimali pijesak sa istog mjesta. Svi su sve znali. Oni su upravo na mjestu proboja Save potkopavali uzduzno nasip i nekoliko godina krali pijesak. Radili su to po danu, cijelo Rajevo Selo to zna. Dolazili bi uglavnom subotom, iskopavali i odnosili kamione i kamione.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitam se jesu li imali dozvolu za to i tko im je mogao izdati tu dozvolu. Hrvatske vode su odgovorne i zato sto su srusili stare topole kraj nasipa, koje su na tom mjestu predstavljale temelj nasipa. Sve su pocistili. Nasip ne moze puknuti ako se sve radi kako treba, a njima je probijeno ono sto su tek izgradili. Netko je tu milijune kuna stavio u svoj dzep. Mi smo ih iz sela upozoravali da to ne rade, ali nikoga nisu htjeli slusati. To je lokalna mafija, novopoceni hrvatski bogatasi, koji su preko noci stekli ogroman imutak. Pa pogledajte koliko je kilometara dug nasip na Savi i nigdje drugdje nije puknuo. Ova katastrofa se dogodila njihovom krivicom, a tu govorim o gradevinskom lobiju koji misli da je nedodirljiv'', ogorcen je Basic.

''Neka me tuze ako misle da ovo nije istina. Ima i drugih svjedoka. Svi u Rajevom Selu znaju sto se dogadalo. Kaze premijer Milanovic da je netko odgovoran. Pa zna se valjda tko je nasip gradio'', govori Basic, koji je ocito silno traumatiziran cijelom tragedijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On naglasava kako je posao s pijeskom iz Save jako profitabilan, te dodaje kako su upravo u Rajevom Selu, skupo preplacivane pojedine cestice poljoprivrednih zemljista na cemu su pojedinci dobro zaradivali. Iz njih se takoder kopao pijesak i odvozio na druga gradilista ili preprodavao.

Predsjednik Uprave Hrvatskih voda Ivica Plisic kratko je komentirao sumnje koje su se pojavile oko iskopa na mjestu nasipa kod Rajeva Sela, gdje se dogodio proboj vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nema u tome istine. Po nasim saznanjima, a isli smo provjeravati sve vezano uz navedenu lokaciju, to nije tocno. Provedeni su inspekcijski pregledi ranije i nisu utvrdene nepravilnosti. Zasto je nasip popustio? Voda je bila na razinama iznad projektiranih visina nasipa i to se moglo dogoditi bilo gdje. Moglo se dogoditi i probijanje nasipa na jos vise mjesta'', kazao je Plisic.

Hrvatske autoceste opovrgnule su tvrdnje da je do puknuca nasipa u Rajevom Selu, uslijed cega je poplavljeno vise naselja u Vukovarsko-srijemskoj zupaniji, doslo zbog iskapanja sljunaka za izgradnju dionice autoceste Sredanci - Svilaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sljuncani materijal koji je ugraden u dionicu Sredanci-Svilaj nije ilegalno iskapan niti je iz nasipa koji su gradile Hrvatske vode 2011. godine'', tvrdi HAC u priopcenju.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Svjedok-i-li-ocajnik-Slavonija-potopljena-zbog-krade-pijeska-i-potkopavanja-nasipa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo