odluka vlade / Teret državnom proračunu: ured bivšeg predsjednika Stjepana Mesića gasi se 1. lipnja

Image
Foto: PIXSELL

Gašenje Mesićeva ureda Vlada smatra 'primjerenim trenutnim gospodarskim uvjetima u RH'

12.4.2016.
17:46
PIXSELL
VOYO logo

Vlada izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, koje su na dnevnom redu sjednice u srijedu, predlaže da se bivšem predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću zbog "trenutnih gospodarskih uvjetaukine trajno pravo na ured, osobnog vozača i službeno osobno vozilo, dok bi mu na teret državnog proračuna i dalje ostalo pravo na fizičku zaštitu.

Izmjene zakona Vlada predlaže u hitnom postupku, a stupile bi na snagu 1. lipnja kako bi se bivšem predsjedniku, kako stoji u obrazloženju, omogućio primjereni rok za dovršetak započetih aktivnosti, kao i rješavanje radnopravnog statusa državnih službenika zaposlenih u uredu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema sadašnjim odredbama zakona, Mesić može posebna prava predsjednika po prestanku obnašanja dužnosti koristiti trajno, dok drugi „bivši“ predsjednici ta prava mogu uživati najviše pet godina, a Vlada to sada želi promijeniti jer smatra da je "opravdano i razumno utvrditi prestanak istog prava za bivšeg predsjednika Republike Hrvatske koji je navedeno pravo do sada već koristio u razdoblju duljem od pet godina“.

Vlada, stoji u obrazloženju, drži da su izmjene koje predlaže primjerene trenutnim gospodarskim uvjetima u Hrvatskoj, „posebice uzevši u obzir da navedeni ured nema javno objavljeni učinak svoga poslovanja koji bi opravdao njegovo financiranje“, a očekuje se da bi se tim izmjenama u državnome proračunu uštedjelo oko 600 tisuća kuna godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mesić je bio predsjednik Republike u dva mandata, od 2000. do 2010. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo