TENZIJE MEĐU STUDENTIMA ZBOG NOVIH PRAVILA STUDENTSKOG RADA: / 'Nije fer i korektno prema redovnima'

Image
Foto: Pixsell

U Institutu za obrazovanje tvrde da se proširivanjem prava poništava se smisao postojanja instituta izvanrednog studenta.

25.12.2017.
19:59
Pixsell
VOYO logo

Novi prijedlog Zakona o studentskom radu izazvao je tenzije među hrvatskim studentima. Problem za redovne studente predstavlja činjenica da su ovim izmjenama izvanredni studenti dobili pravo na rad preko student servisa.

To je pravo peticijom tražilo više od sedam tisuća izvanrednih studenata, zbog čega je prijedlog naišao na niz kritika. Pitanje treba li se omogućiti i izvanrednim studentima da rade preko student servisa podijelilo je mišljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki novi Zakon smatraju nepravednim

'Podržavam to jer dosta studenata financijski nije sposobno, ali s druge strane - oni dobivaju velike popuste što se tiče i dolazaka', rekao je student Joakim za dnevnik.hr.

Marko pak smatra kako su ovime redovni studenti stavljeni u nepravedni položaj. 'To nije fer i korektno prema nama redovnim studentima koji ipak moramo izvršavati naše obveze na faksu redovitije od izvanrednih studenata', rekao je Marko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo bi novim Zakonom dobili i studenti koji nemaju sklopljen ugovor o radu, što Studentski zbor podržava. Navode kako vrlo malo izvanrednih studenata doista radi i studira.

'Idu na predavanja s redovnim studentima i kao takvi obvezni su biti na predavanjima, ne rade, nemaju sklopljen ugovor o radu i zapravo su u težem položaju u odnosu na druge studente', rekao je Marko Lepoglavec iz Studentskog zbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Institutu za obrazovanje tvrde da se proširivanjem prava poništava se smisao postojanja instituta izvanrednog studenta.

'Ovakvim rješenjem bi Vlada zapravo podržala ono što je već neformalno poznato: da izvanredne studije upisuje dio ljudi koji nisu uspjeli steći status redovnih studenata; pri čemu dobar dio visokoobrazovnih institucija to potiče radi povećanja prihoda. (..) Ovo rješenje otvara mogućnost da izvanredni studenti, koji studiraju u bitno manjem opterećenju, postanu novi izvor jeftine i sindikalno neorganizirane radne snage', poručili su iz Instituta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ureda pučke pravobraniteljice stiglo je upozorenje

'Ovaj prijedlog zakona bi zapravo bio u suprotnosti s već postojećim Zakonom o znanstvenoj djelatnosti koji kaže da je studentski rad isključivo pravo redovitih studenata', rekla je Ana Tretinjak.

Ministarstvo se s time ne slaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zakon je regulirao da se ti poslovi reguliraju podzakonskim aktom, a to je pravilnik. Međutim, zbog čitavog niza prijepora, problema, pravnih praznina, zaključak je bio da treba ići u novi Zakon, a ne u podzakonski akt', rekla je Branka Ramljak, državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Prema novom Zakonu, satnica bi ovisila o minimalnoj bruto plaći, do bi visoka učilišta mogla postati posrednici pri zapošljavanju. Kako bi se stalo na kraj zloupotrebljavanju studentskih ugovora, onaj tko to učini bez tog prava ostaje godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo