neki su se ipak snašli / Temperature mora od 18 do 20 stupnjeva: Krenula je sezona kupanja - zašto je hladno?

Kakav će biti lipanj i što očekivati do kalendarskog početka najtoplijeg godišnjeg doba, objasnio nam je Dorian Ribarić

4.6.2021.
10:00
VOYO logo

Iako kalendarski još nismo ušli u ljeto, jesmo klimatološki. No, onima koji su se radovali slobodnom danu i početku sezone kupanja, more je pokvarilo planove. Temperature još nisu prešle 20 stupnjeva. Razlozi stoje u prosjeku nižim temperaturama zraka u travnju i svibnju koje utječu na zagrijavanje mora.

Sunce je možda zagrijalo, ali more još za mnoge prilično hladno. Sezonu kupanja otvorili su tek odvažniji kupači, ali i koji ne propuštaju uživanje na plaži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kako živim u Sarajevu navikla sam na temperature koje dosežu i minus 27. Tako da je meni more, jeste malo teško kad ulazite u vodu, ali kad uđete predivno je i osvježavajuće. Planiramo opet da dođemo možda u osmom mjesecu”, rekla je Ariana Piknjač iz BiH.

“Očekivao sam da će biti malo toplije, ali da se ajmo reći. Malo je hladnije. Kad se pliva i zagrije, onda je lipo. Vanka je vruće pa se mora ući“, komentirao je Vibor Jeličić iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Malo je hladno za mene, ali ne previše. Može se okupati, može se ući u more. A ljudi baš nema na plaži, vjerojatno zato što je još prerano”, komentirao je Alfonso iz Španjolske.

Image
ZA LJUBITELJE PRIRODE /

Od šaljivih instalacija preko interaktivnih ekrana do dugo zaboravljene Učke: Mjesto na kojem možete proći kroz cijelu povijest istarske planine

Image
ZA LJUBITELJE PRIRODE /

Od šaljivih instalacija preko interaktivnih ekrana do dugo zaboravljene Učke: Mjesto na kojem možete proći kroz cijelu povijest istarske planine

Prerano nije, jer prijašnjih godina početkom lipnja temperature mora prelazile su 20, a znale su dosegnuti i 25 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ako je ono na kraj babalje lito, onda je ovo sad didlje lito. Dosta je more hladno. Može se kupati, jer ja otvorim sezonu dosta rano. Međutim za neko šire kupanje nije baš. Tu je negdje oko 18 do 19 , zavisi koji je vjetar puhao dan prije”, rekao je Nađan Dumanić iz Splita.

Na svježinu mora utjecale su temperature zraka koje su ovog proljeća bile niže od prosjeka. A kada će se I more zagrijati ovisit će o prognozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pa to je malo teško reći, ako bude toplo vrijeme onda će to brzo ići, jer se površina mora najbrže zagrijava. A sad što će biti ako neka bura udari npr. Ona može izmiješati taj topli sloj tako da pet bude hladnije. Tako, da obično je nakon hladnijih proljeća znala su biti topla ljeta. Sad je to vračanje, ali nadajmo se da će tako biti”, kazao je Ivica Vilibić iz Zavoda za istraživanje mora i okoliša na Institutu Ruđer Bošković.

Dok se more ne zagrije, trebat će nekoliko stabilnih i toplih dana. No do tada, neki su se ipak snašli i uživaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakav će biti lipanj i što očekivati do kalendarskog početka najtoplijeg godišnjeg doba, objasnio nam je Dorian Ribarić.

''Temperatura mora je ispod prosjeka, točnije otprilike oko jednog stupnja ispod onih koji bi očekivali za ovo doba godine, no sam šesti mjesec će biti nešto promjenjivi sličan svibnju u tom smislu, no temperaturno ipak toplije, iako ne očekujemo nekakve ekstremno vrijednosti temperatura. Samo more inače ono postupno se grije tokom lipnja, a to očekujemo ove godine jer nemamo u sinoptičkim kartama neke snažne burne epizode'', kazao je Ribarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo