'uhljebljuju kadrove' / Tehnička Vlada ne posustaje! I dalje donose važne odluke!

Dok je Sabor raspušten, a državom upravlja tehnička Vlada, ministar policije je shvatio da je prošao rok od šest mjeseci u kojem treba dopuniti Zakon o policiji. Stoga, na sjednici u četvrtak Vlada je donijela čak devet različitih uredbi kojima se omogućava kadriranje u MUP-u. Kukuriku koalicija tvrdi da HDZ uhljebljuje kadrove u državnoj upravi.

10.11.2011.
20:45
VOYO logo

Od devet usvojenih uredbi najviše su iznenadile one vezane za policiju.

"Predložene uredbe omogućiće stvaranje suvremene, karijerne, profesionalne i potpuno depolitizirane policijske službe", rekao je Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

Ali to će omogućiti i stotinu novih unaprijeđenja i imenovanja u policiji neposredno prije izbora.

Oporbi nije trebalo dugo da upozori zašto se to ne bi smjelo raditi.

"Zato što je jasno da svaki novi tim, nova Vlada koja dođe, ima pravo složiti svoj tim. I sve takve odluke koje donosi Vlada koja je tehnička, dakle, nema parlamenta, su neprihvatljive i naprosto moraju biti revidirane, tu uopće nema nikakve sumnje", pojasnila je Vesna Pusić.

Uz premijerku Jadranku Kosor i tehničku Vladu ovaj put nije stao ni njen savjetnik za sigurnost.

"Svi oni ljudi, koji bi bili imenovani sada na ova mjesta, mogli bi biti dovedeni u pitanje što se tiče njihove stručnosti i profesionalnosti, jer bi svi rekli kako su ti ljudi došli na svoje funkcije preko HDZ-a. Demokratske države ne donose takve odluke u predizborno vrijeme", rekao je profesor Fakulteta političkih znanosti Vlatko Cvrtila.

Na sve kritike, kao i upozorenja da je Zakon o policiji donešen 1. travnja, a sve uredbe su trebale biti donešene u roku od 6 mjeseci, Karamarko odgovara kako njega ne znamima što dolazi izbori.

"Zanima nas da završimo procese koji us započeli, i policija i ovaj sastav koji vodi policiju, i ja osobno kao ministar koji ove tri godine vodi policiju", izjavio je Ministar.

No, iako je Vlada objasnila da donošenjem ovih odredbi ne krši zakon, pitanje je izlazi li iz okvira kojih bi se Vlada u prijelaznom razdoblju trebala držati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo