TALIJANI ZBOG KORONAVIRUSA TONU U RECESIJU: / Hoće li nas snažne gospodarske veze koštati pada gospodarstva?

Image
Foto: Pixsell

Hrvatske su tvrtke u prvih 11 mjeseci 2019.

11.3.2020.
9:56
Pixsell
VOYO logo

Rejting-agencija Moody's ocijenila je kako je talijansko gospodarstvo vjerojatno već u recesiji te upozorila u svojem izvješću od stanju svjetskog gospodarstva kako će epidemija koronavirusa pogoditi cjelokupno globalno gospodarstvo, barem u prvoj polovici godini. Talijanski BDP bi ove godine mogao pasti za 0,5 do 0,7 posto zbog epidemije koja je izbila na gospodarski razvijenom sjeveru.

Image
OSLANJANJE NA TURIZAM SADA BI NAS MOGLO SLOMITI? Crne prognoze stručnjaka: /

'Ozbiljno je. U ogromnim smo problemima...'

Image
OSLANJANJE NA TURIZAM SADA BI NAS MOGLO SLOMITI? Crne prognoze stručnjaka: /

'Ozbiljno je. U ogromnim smo problemima...'

Prelijevanje recesije

Iako u Moody'su nisu spominjali Hrvatsku, snažne veze s Italijom vjerojatno će izazvati potrese na našem tržištu. Naime, Italija je jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih, ali i turističkih partnera. Državni zavod za statistiku navodi kako su hrvatske tvrtke u prvih 11 mjeseci 2019. u Italiju izvezle 14,6 milijardi kuna vrijednu robu, što je oko 14 posto domaćeg izvoza. Isti postotak domaćeg uvoza znači da je Italija u Hrvatsku uvezla 23,9 milijardi kuna roba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska i Italija imaju jako razvijene trgovinske veze, o narudžbama iz Italije ovise cijeli naši sektori, a iz Italije puno i uvozimo. Usporavanje gospodarske aktivnosti u našem okruženju, a posebno u Italiji, dovodi i do usporavanja gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj, a možda čak i recesije. U svakom slučaju, već sada je jasno da se za ovu godinu najavljene stope gospodarskog rasta u nas neće ostvariti", upozorio je ekonomski analitičar Damir Novotny.

Nadu u održanje gospodarstva, ekonomisti polažu u špicu turističke sezone i mogućnost da će se epidemija koronavirusa dotad smiriti. No, ističu, ključno je što će se na domaćem tržištu događati u travnju i svibnju. Iako je za dugoročne prognoze još rano, ako se epidemija produlji, Hrvatske će iz Italije, osim koronavirusa, uvesti i recesiju, piše Novac.hr. No, koronavirus već uzima danak, ponajviše u drvnoj industriji, prometu i trgovini te turizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtke osjećaju posljedice

"Već i dosadašnji razvoj događaja doveo je do velikog usporavanja trgovinskih tokova s Italijom. Skladišta drvoprerađivača u Hrvatskoj su puna i već ugovoreni poslovi se odgađaju i otkazuju. Karantena na sjeveru Italije je dodatni udarac za drvoprerađivače. Ovo što se događa u Italiji sigurno će tu zemlju baciti u recesiju, a kako će se odraziti na Hrvatsku, tek treba vidjeti. No, već sada ima dosta odustajanja od ugovorenih poslova, i to u raznim sektorima", upozorio je Zdravko Jelčić, direktor požeške drvoprerađivačke tvrtke Spin Valis.

Čak i one tvrtke koje nemaju puno veze s talijanskim gospodarstvom i njihovim stanjem, osjećaju posljedice epidemije koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo što se sada događa u Italiji, nas neće ugroziti. Puno nam je veći problem Kina, s obzirom na to da roba iz te zemlje kasni", rekao je Slobodan Školnik iz Emmezete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo