Tajne službe vodile su 'specijalni rat' protiv Haaga

12.7.2010.
17:49
VOYO logo

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz pri svom posljednjem posjetu Hrvatskoj inzistirao je da se istraga za topničkim dnevnicima proširi i na obavještajnu zajednicu u Hrvatskoj, piše Jutarnji list. Riječ je o najvišim dužnosnicima obavještajne zajednice iz 1998. i 1999. godine, odnosno onima iz razdoblja u kojem je uništen i ukraden najveći broj klasificiranih dokumenata HV-a i MORH-a vezan uz akciju Oluja.

Na činjenicu da se protiv Marina Ivanovića djelatnika SIS-a iz tog vremena (sada člana braniteljskog tima Ante Gotovine) već vodi kazneni postupak, Brammertz je uzvratio mišljenjem kako je riječ o nižepozicioniranoj osobi koja je imala i svoje nalogodavce tj. zapovjednike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brammertz smatra da Ivanović djelovao po nalogu ili uz dozvolu Markice Rebića, tadašnjeg Tuđmanovog savjetnika za nacionalnu sigurnost i šefa vojne obavještajne službe. Glavni tužitelj se pozvao na dokumentaciju MORH-a i HV-a iz koje je vidljivo da je tih godina, kako navodi, Hrvatska otežavala rad Haagu, a pritom i štitila neke od osumnjičenika kao što su Dario Kordić i Ante Gotovina.

Da Brammertz raspolaže s dokumentacijom tajnih službi koja to dokazuje, Jutarnjem je potvrdio i jedan član Savjeta za suradnju s Haagom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do tih saznanja došla je i istraga povodom nestanka dokumentacije iz Oluje, pa ćemo tim tragom intenzivnije nastaviti", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo