Tadić: Imali smo tešku zajedničku povijest i žrtve

'Imali smo jako tešku zajedničku povijest i žrtve.

24.11.2010.
12:16
VOYO logo

Srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću priređen je u srijedu u Zagrebu svečani državnički doček u povodu njegova dvodnevnog službenog posjeta Hrvatskoj.

Tadićev domaćin, hrvatski predsjednik Ivo Josipović, dočekao ga je pred Uredom predsjednika na Pantovčaku gdje susret prati veliki broj hrvatskih i srbijanskih novinara i foto reportera. Dvojica predsjednika su razgovarala o brojnim gorućim temama za odnose dviju zemalja, a potom dala izjave. "Imali smo jako tešku zajedničku povijest, ne samo nesporazume, rat i žrtve. Ispričali smo se i iskazali žaljenje i na taj način učinili važan iskorak za Hrvatsku i Srbiju, ali i za cijelu regiju i na takvim osnovama možemo graditi kvalitetnu politiku", rekao je srbijanski predsjednik Boris Tadić u Zagrebu dodajući da je Europska unija zajednička budućnost i zajednički dom dviju zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Između dvije države učinjen je veliki napredak u međusobnim odnosima", rekao je predsjednik Josipović, ističući da je hrvatskoj strani prioritet rješavanje sudbine nestalih osoba. Dodao je da je postignut načelan dogovor o rješavanju pitanja povratka izbjeglica, te učinjen pomak na pitanjima povratka kulturnog blaga, a da su ostala otvorena pitanja sukcesije i granice.

"Srbija će učiniti sve kako bi se otvorila dosad neotvorena arhiva i pronašle grobnice nestalih", kazao je Tadić. Josipović je, pak, istakao kako je bez rješenja tog pitanja daljnja suradnja nemoguća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitanje pronalaska tijela ubijenih je civilizacijski zahtjev i zahtjev humanosti. Bez njegovog rješavanja proces pune suradnje i pomirenja neće biti moguć", kazao je hrvatski predsjednik.

Što se tiče tužbe za genocid koju je Hrvatska podnijela Međunarodnom sudu pravde, Tadić je rekao kako Srbija ne inzistira na njenom povlačenju, ali bi htjeli da se taj problem riješi sporazumom koji ne bi imao sudski epilog. Istaknuo je da to nikako ne znači nekažnjavanje počinitelja zločina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tadić je rekao da se vode istrage i analize oko logora u Srbiji, ali da u hrvatskoj javnosti postoje nedoumice i dileme koje trebaju biti riješene.

Na Pantovčaku se razgovaralo o unapređenju gospodarskih odnosa između dviju zemalja, te o međusobnoj potpori na putu u Europsku uniju, koja će, kako je rekao Josipović, biti naša zajednička sudbina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajednički udžbenik iz povijesti

Osvrćući se na potragu za ratnim zločincima Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, Tadić je kazao kako Srbija čini sve kako bi ih uhitili. Istaknuo je kako to za Srbiju nije važno samo zbog Europske unije, nego prvenstveno kako unutrašnje pitanje i pretpostavka pomirenja u regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Srbija neće žaliti truda i napora da se uhite Mladić i Hadžić", rekao je srbijanski predsjednik. Tadić je u nekoliko navrata ponovio da se zalaže za očuvanje kulture i jezika kako hrvatske nacionalne manjine u Srbiji tako i srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Istaknuo je da nije za to da pripadnici srpske nacionalne manjine idu u posebne škole, ali je za to da se program na srpskom jeziku i ćirilici ugradi u postojeći program obrazovnog sustava. "Trebamo se truditi imati približenu zajedničku poziciju oko mnogih pitanja. Bilo bi idealno kada bi mogli imati zajednički udžbenik povijesti, pa makar nam samo jedan njegov dio bio isti", rekao je.

Pitanje ekonomije je pitanje opstanka

O gospodarskoj suradnji srbijanski predsjednik Boris Tadić u Banskim dvorima razgovarao je s premijerkom Jadrankom Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Govorili smo i o ekonomiji, a to pitanje je danas pitanje opstanka. Hrvatska je, kao i Srbija, pogođena ekonomskom krizom. Razmijenili smo iskustva oko donošenja proračuna za iduću godinu. To nije lako pitanje i moramo uključiti ostale socijalne partnere', rekao je Tadić.

Prema Tadićevim riječima, na sastanku je dogovoreno da se na ekonomskom forumu hrvatskih i srpskih gospodarstvenika otvoriti pitanje "zajedničkog računa", kako bi vidjeli koji su to potencijali za zajednički nastup dviju zemalja na trećim tržištima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanski predsjednik vjeruje da će gospodarstvenici dati potporu takvoj suradnji Hrvatske i Srbije.

70 direktora srbijanskih kompanija u posjetu s Tadićem

Tijekom posjeta predsjednika Srbije Hrvatskoj bit će održan i Hrvatsko-srpski gospodarski forum, na kojem će sudjelovati predstavnici čak 120 tvrtki iz dviju zemalja. Prema riječima predsjednika Josipovića, dvojica šefova država pokušat će iznaći nove načine gospodarske suradnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U društvu Josipovića, Tadić će obići i općine u Lici i Karlovačkoj županiji, gdje će razgovarati s predstavnicima srpske manjine i povratnicima, a potom i otvoriti Hrvatsko-srpski gospodarski forum.

Ovo je peti put u posljednjih godinu dana da se susreću Josipović i Tadić. Dosad su to učinili u Opatiji, Bruxellesu, Pečuhu, Beogradu te Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201011040205006 arti-201007200002006

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo