Festival u Vancouveru / Svjetsko priznanje domaćim pirotehničarima: 'Opasno je, zanimljivo i živite za taj trenutak da pukne'

Skromni pobjednici su odmah po povratku krenuli u slaganje novih vatrometa. Posao ne prestaje, ljetna sezona je na vrhuncu

8.8.2019.
16:45
VOYO logo

Svjetsko priznanje iz Kanade dodijeljeno je domaćim stručnjacima za pirotehniku - tvrtka Mirnovec osvojila je prvu nagradu publike na jednom od najvećih festivala vatrometa.

Dečki iz Samobora već godinama osvajaju prva mjesta, ali su s ovom nagradom publike posebno ponosni. Kako i ne bi bili kada ih je u Vancouveru gledalo gotovo 500 tisuća ljudi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je zanimljivo, to je pustolovina života, nije baš da se svaki dan ide preko oceana u Kanadu tako da nam je to bilo jedno veliko iskustvo", kaže nam pirotehničar Filip Devčić. 

Na svjetskom festivalu vatrometa u Vancouveru bilo je gotovo pola milijuna posjetitelja i upravo su oni glasali za hrvatske pirotehničare. Doživljaj je, kažu, bio neponovljiv.   

"Mi smo gledali vatromet kao i publika zato jer su tamo bili tehničari koji su pokretali vatromet i mi smo onda gledali i uživali u onome što smo napravili", govori Devčić za RTL Danas.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natjecale su se tri ekipe- Hrvatska, Kanada i Indija. I dok je prvo mjesto žirija osvojila Kanada, glasovi publike još su veća potvrda za dečke iz Samobora- jer ako ste mislili da vatromet nije umijeće za sebe-varate se.  

"Treba imati malo šlifa za to, jer svaka pjesma nije piromuzička tako da treba odabrati dobre pjesme da bi na kraju ta kompozicija efekata i boja bude kako ste zamislili", kaže pirodizajenr Nikola Koletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se ovdje za kompjutorom stvara magija. Nakon slaganja efekata prema ritmu glazbe, animacija pomaže da bi lakše vizualizirali kako će to doista izgledati. 

"Na računalu se taj show pripremao u prosjeku neka tri tjedna i još u Vankuveručetiri do pet dana, tako da evo četiri tjedna da bi sve otišlo u zrak u 25 minuta", dodaje Koletić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

25 minuta zbog kojih se sav trud isplati. 

"Opasno je, zanimljivo je i znate ono kad pripremate nešto tjednima i živite za taj tren da se ispuca, kad na kraju grmi i puca, to je nešto neopisivo", govori za kraj.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skromni pobjednici su odmah po povratku krenuli u slaganje novih vatrometa. Posao ne prestaje, ljetna sezona je na vrhuncu, a dečki će opet prvom slobodnom prilikom osvajati svijet svojom vatrometnom čarolijom. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo