SVIJET PRIPREMA 40 CJEPIVA, ZNANSTVENIK ĐIKIĆ OSVRNUO SE NA NAJNOVIJE VIJESTI: / Objasnio je što zapravo znači uspjeh naše 'Zarazne'

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Molekularni biolog Ivan Đikić osvrnuo se na razvoj cjepiva u svijetu, ali i hrvatske kapacitete u borbi protiv koronavirusa,

21.4.2020.
8:40
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Jedan od najpoznatijih hrvatskih znanstvenika, molekularni biolog Ivan Đikić, ponovno je pohvalio istraživački tim Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, koji je uspio izolirati koronavirus te naglasio kako im to omogućuje da u Hrvatskoj proučavaju COVID-19 te da se uključe u istraživačke projekte diljem svijeta.

"Posebno je to vrijedno za istraživanje novih lijekova ili metoda sprječavanja ulaska ili umnažanja virusa u stanicama", rekao je Đikić u intervjuu za tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U LABORATORIJU ZARAZNE KLINIKE U ZAGREBU USPJELI UZGOJITI COVID-19! Biologinja: /

'Taj dan smo bili u totalnom kaosu, ali...'

Image
U LABORATORIJU ZARAZNE KLINIKE U ZAGREBU USPJELI UZGOJITI COVID-19! Biologinja: /

'Taj dan smo bili u totalnom kaosu, ali...'

40 cjepiva u pripremama

On smatra da je mala mogućnost da je virus iz Hrvatske značajno drugačiji od virusa izoliranih u drugim zemljama i misli da zbog toga neće biti važan pri stvaranju cjepiva, od kojih je već šest u fazi kliničkih ispitivanja. Istaknuo je kako je cilj dobivanja cjepiva da ono bude specifično za SARS CoV2, ali i univerzalno za sve njegove podtipove izolirane diljem svijeta.

"Sva dosadašnja cjepiva koja su već pripremljena ciljano djeluju na zajedničke antigene za CoV2. Čim je objavljen genom novog virusa CoV2 te su izolirani prvi virusi u siječnju u Kini i Australiji, počele su pripreme za stvaranje novog cjepiva. Unutar samo 42 dana već su izabrani i pripremljeni antigeni za proizvodnju cjepiva", objasnio je Đikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đikić napominje kako se cjepivo ne može proizvesti bilo gdje, jer se radi o zahtjevnom području koje iziskuje vrhunsku tehnologiju za proizvodnju i siguran prijenos antigena u ljudski organizam.

"Danas postoji dosta velik broj metoda koje su se prije koristile za uspješnu proizvodnju cjepiva i one se sada koriste za cjepivo za CoV2", naveo je Đikić te dodao da je zbog velikog angažmana znanstvenika već oko 40 cjepiva koja su u pripremama, no upozorio je kako treba gledati sa sumnjom na medijske najave o dobivanju cjepiva za nekoliko mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivan rad urušavanja Zavoda

Osvrnuo se i na potencijal stvaranja cjepiva za novi koronavirus i u Hrvatskoj te istaknuo kako bismo imali realnu mogućnost za to da je opstao Imunološki zavod.

"Vjerujem da su mnogi znanstvenici, stručnjaci, ali i šira javnost pogođeni ne samo činjenicom da smo gotovo potpuno ugasili i uništili Imunološki zavod u Hrvatskoj, nego još više načinom na koji je to napravljeno: potpunom nebrigom i čak ponekad aktivnim radom urušavanja takve institucije", zaključio je Đikić i dodao da je politička odgovornost na svim razinama očigledna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo