Jugoslavija 1976. / Svijet je vidio legendarnog Panenku

Image

U superuzbudljivoj završnici, koja je po prvi put održana u jednoj komunističkoj državi, četiri utakmice odlučene su u produžecima, a europski prvak je postala Čehoslovačka nakon dotad neviđenog udarca s 11 metera Antonina Panenke.

20.5.2012.
19:34
VOYO logo

Finalni turnir po prvi put održan je u komunističkoj zemlji – Jugoslaviji, a ostat će upamćen po dotad najuzbudljivijoj završnici. Sve četiri utakmice u završnici odlučene su u produžecima, a u svakoj od njih momčadi su postigle barem po pogodak.

U četvrtfinalnoj uvertiri Čehoslovaci su slavili protiv Sovjeta predvođenih Olegom Blohinom (2:0 i 2:2). Jugoslavija je, pak, eliminirala Wales na čelu s Johnom Toschakom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Iako su svi očekivali finale SR Njemačka – Nizozemska, u polufinalu je Čehoslovačka napravila supersenzaciju i dobila Tulipane predvođene Cruyffom i Neeskensom.

Njemačka je u polufinalu preokrenula tijek susreta i nakon 0:2 uz ‘hat-trick’ pričuve Dietera Müllera naposljetku pobijedila s 4:2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U finalu je Čehoslovačka povela s 2:0, a Elf izjednačio u 89. minuti. O pobjedniku su stoga odlučivali jedanaesterci, jer bilo je 2:2, a nakon promašaja Hoenessa, Panenka je lobom s bijele točke sve odlučio - završilo je 5:3.

Čehoslovaci su, uostalom, na putu do vrha eliminirali Engleze, Portugalce, Sovjete i Nijemce. U susretu za 3. mjesto Tulipani su se vratili nakon 0:2 i s 3:2 poslije produžetaka izborili broncu…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MOMČAD PRVENSTVA:

  1. Ivo Viktor (ČSSR)
  2. Jan Pivarník (ČSSR)
  3. Ruud Krol (Niz)
  4. Jaroslav Pollak (ČSSR)
  5. Anton Ondrus (ČSSR)
  6. Franz Beckenbauer (ZNjem)
  7. Rainer Bonhof (ZNjem)
  8. Zdenek Nehoda (ČSSR)
  9. Dieter Müller (ZNjem)
  10. Antonin Panenka (ČSSR)
  11. Dragan Džajić (Jug)

NAJBOLJI STRIJELAC:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dieter Müller (ZNjem) - 4

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo