'Švicarci' prošli u Saboru - hadezeovci nisu htjeli glasovati

Sabor je izglasao izmijene Zakon o potrošačkom kreditiranju kojim se tečaj švicarskog franka fiksira na 6,39 kuna na najdulje godinu dana.

23.1.2015.
9:02
VOYO logo

Zakon o potrošačkom kreditiranju prihvaćen je s 85 glasova "za", jednim "protiv" i jednim "suzdržanim".

U glasovanju nisu sudjelovali zastupnici HDZ-a, jer je predsjednik Sabora Josip Leko odbio njihov zahtjev da se Sabor prethodno izjasni o njihovu prijedlogu da se Vladu i HNB obveže da u roku od 90 dana s poslovnim bankama iznađu trajno rješenje za "švicarce", ali i korisnike kredita u eurima i drugim valutama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Zakon prošao u Saboru i nakon što ih je na razgovor primio guverner Boris Vujčić, Udruga Franak zasad ne ide u masovne prosvjede. No, kako su najavili tijekom vikenda će paliti svijeće pred bankama za žrtve svih kredita u Hrvatskoj. Pozvali su građane da to ne rede pred HNB-om i Visokim trgovačkim sudom, jer im to, kako su rekli, nije odobreno.

Što vi mislite o Vladinom rješenju? Uključite se u raspravu na našem Fejsu. https://www.facebook.com/Net.hr/posts/10152671543412887

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzbuna zbog rasta javnog duga

"Želimo upozoriti na Eurostatove podatke o porastu javnog duga Hrvatske, pa tražimo stanku", rekla je Vesna Škare Ožbolt (DC), kojoj su se u zahtjevu pridružili i, Ivan Šuker (HDZ), nezavisni Branko Vukšić i Jadranka Kosor te zastupnik Istarskih demokrata Damir Kajin.

Prema najnovijim podacima Eurostata, hrvatski javni dug krajem trećeg tromjesečja 2014. godine dosegnuo je 78 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), skočivši u godinu dana za 7,3 postotna boda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udio duga Hrvatske u BDP-u povećao se u trećem tromjesečju 2014. na godišnjoj razini sa 70,7 na 78 posto, pokazuju preliminarni podaci europskog statističkog ureda objavljeni u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo