Tim Grabar-Kitarović / Svi predsjedničini ljudi: otkrivamo tko je trebao činiti nesuđenu vladu Grabar-Kitarović

Iz Ureda predsjednice bez komentara, ali uz neslužbenu potvrdu da je stručna Vlada s ovim imenima bila spremna

16.4.2018.
18:53
VOYO logo

Ikona ljevice Boris Jokić, ministar obrazovanja, a heroina desnice Bruna Esih, ministrica socijale. Neka su to od imena nikad realizirane tehničke Vlade koju je za slučaj nužde sastavila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u jeku parlamentarne krize 2015. godine. Bilo je to u vrijeme dramatičnih pregovora MOST-a s SDP-om i HDZ-om, kojemu se MOST nakraju i priklonio, no u slučaju propasti pregovora – predsjednica je, sukladno ustavnim ovlastima, sastavila i svoj tim. 

Tri godine poslije, otkriva se da je nesuđenu vladu Grabar-Kitarović trebalo činiti i nekoliko njezinih današnjih savjetnika. Dok su se Milanović i Karamarko krajem 2015. borili za naklonost MOST-a, kako bi sastavili Vladu, na Pantovčaku su kreirali svoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz predsjednika Uprave Croatia osiguranja kao premijera, svoje mjesto imali bi aktualni članovi Ureda predsjednice Mate Granić i Mate Radeljić, Nikoli Brzici pripao je resor obrane, financije bi bile u istim rukama kao i sada, a posebnu pažnju izazivaju ministarske funkcije Brune Esih, Borisa Jokića i SDP-ova Davorka Vidovića.

"Iznenadila me predsjednica kad je to ponudila, ali nije to samo njezina odluka nego cijelog tima. Smatram da je to bila dobra odluka jer je svojim autoritetom željela premostiti krizu vlasti. Ja nisam znao tko su drugi članovi, i mene je to na neki način iznenadilo", izjavio je Boris Jokić, bivši voditelj Ekspertne radne skupine FONO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da za ostale nije znao poručuje i aktualni SDP-ov politički tajnik, ali i on je ponudu Pantovčaka objeručke prihvatio.

"Ja sam rekao naravno da bih, osjetio sam se počašćen pozivom i mislim da je to bilo i svojevrsno priznanje i mom stručnom radu", smatra Davorko Vidović, politički tajnik SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidović uvjerava da je poziv uslijedio neposredno nakon što je MOST odbio SDP i da je trajao samo nekoliko sati, ali nikoga od stranačkih kolega o tome nije obavijestio.

Dio SDP-ovaca već je počeo kritizirati Vidovića, a analitičar Ivan Rimac poručuje da otkrivanje plana starog tri godine odgovara Jokiću, ali i predsjednici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S ovakvom aktivnošću koja evidentno je bila provođena mimo direkcije i mimo upravljanja Tomislava Karamarkam ona se svakako na izvjestan način politički distancira od Tomislava Karamarka i otvara veće šanse da je stranka podrži kao svog kandidata na narednim predsjedničkim izborima", komentirao je Ivan Rimac. Iz Ureda predsjednice bez komentara, ali uz neslužbenu potvrdu da je stručna Vlada s ovim imenima bila spremna. 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nastavlja svoje izmještanje ureda po Hrvatskoj. Od sutra do četvrtka stolovat će u Šibensko-kninskoj županiji. Bit će to 15. preseljenje Predsjednice izvan Zagreba. Do kraja godine, odnosno prije predizborne godine, plan je Ureda predsjednice, kako doznajemo, obići cijelu Hrvatsku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo