Županije motor razvoja /

Svi, osim Tomaševića: premijer u Šibeniku jačao zajedništvo sa županima, ali za nasilje osumnjičenog Tomaševića - nije bilo

Svi su iščekivali što će se dogoditi kada Tomašević sjedne za isti stol s Plenkovićem, no to se nije dogodilo

8.12.2017.
18:36
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković okupio je Vladu u Šibeniku i sa županima i gradonačelnicima prošao kroz učinjeno i planove kako bi ojačali suradnju. Timski duh ipak nije jačao sa svim županima.

Nedostajao je, naime, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji je prijavljen za obiteljsko nasilje zbog čega je izbila velika afera. Nije bilo još dvojice župana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer, ministri i predstanici regionalne i lokalne vlasti treći su put bili su za istim stolom. "Vjerujem da ćemo na ovaj način, prateći se u mandatima i Vlade i predstavničkih tijela lokalne i područne samouprave, u sljedećih nekoliko godina ostvariti veliki pomak u ravnomjernijem regionalnom razvoju Hrvatske", izjavio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade (HDZ).

Župani i gradonačelnici ističu kako se snažnije žele uključiti u procese planiranja povlačenja novca iz europskih fondova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez snažne, dobro organizirane i strukturirane lokalne (regionalne) samouprave u segmentu povlačenja sredstava iz fondova EU, Hrvatska neće biti uspješna država. Motori pokretanja tog postupka moraju biti gradovi, općine i županije", istaknuo je Željko Burić, šibenski gradonačelnik.

Decentralizacija i fiksalna decentralizacija ono je sto većina želi. Tek tada bi mogli pokrenuti cijeli niz projekata.

"Županije mogu u vrlo kratkom roku postati bitan i bitniji pokrtetač regionalnog razvoj jer su blizu svojih građana i poznaju potrebe žitelja sa svog područja i  mogu najbolje odgovoriti na njihove potrebe", kazao je Goran Pauk, predsjednik hrvatske zajednice županija (HDZ).

"Županije su za ono za što nisu gradovi i općine, za ono što nije država, zdravstvo, školstvo, pomorsko dobro, građevisnke dozvole. Ja mislim da državu treba decentralizirati na regije ali to je proces malo dugoročniji", izjavio je Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je potpisanim ugovorima odobreno više od 2 milijarde kuna u sklopu projekta Slavonija, osječko-baranjski župan nada se novim prihodima.

"Općine i gradovi koji imaju manji indeks razvijensoti u odnosu na prosjek odđređeni prohodi će iz centrale kase biti vraćeni u regionalnu Osječko-baranjske županije će imati povećanje prihoda", kazao je Ivan Anušić, župan osječko-baranjski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žele se pripremiti i za nove projekte financirane europskim novcem te snažnije uključiti u procese planiranja Kohezijske politike EU nakon 2020.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo