A JESEN STIŽE... / 'Svi mlađi od 55 godina koji su preminuli, nisu bili cijepljeni'; Stručnjakinja objasnila razliku između treće i 'booster' doze

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Mirjana Kujundžić Tiljak upozorila je i na gripu koja je već zabilježena u Hrvatskoj

2.11.2021.
10:48
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Ravnateljica Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar", gostujući na HRT-u, istaknula je kako je loša epidemiološka slika mnoge potaknula na cijepljenje.

"Protekli tjedan ukupno se cijepilo gotovo 58 tisuća građana, to su prva, druga i treća tzv. booster doza, što je za 50 posto više nego prošli tjedan kada je bilo ukupno 38.400 cijepljenih u Hrvatskoj. Od toga je prve doze primilo malo više od 24.400, to je isto za 50 posto više nego prošli tjedan, a tada ih je bilo 16.800. Na docijepnu dozu došlo je tri puta više ljudi nego prethodni tjedan", rekla je Mirjana Kujundžić Tiljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STOŽER OBJAVIO PODATKE /

Preminulo je 40 ljudi: U Hrvatskoj danas 785 novozaraženih; Na punkt za cijepljenje na zagrebačkoj Kajzerici stigli i Rusi

Image
STOŽER OBJAVIO PODATKE /

Preminulo je 40 ljudi: U Hrvatskoj danas 785 novozaraženih; Na punkt za cijepljenje na zagrebačkoj Kajzerici stigli i Rusi

Pritom je objasnila razliku između treće i "booster" doze.

"Postoji treća doza cjepiva za osobe koje su imunokompromitirane, teški kronični bolesnici, za koje se pretpostavlja da je njihov imunosni odgovor lošiji. Te osobe četiri tjedna nakon druge doze mogu dobiti treću dozu, a ova doza o kojoj mi govorimo je docijepna ili 'booster' doza koja se daje nakon šest mjeseci starijima od 18 godina. Daje se kroničnim bolesnicima, zdravstvenim djelatnicima, osobama u domovima za starije, djelatnicima koji rade u takvim institucijama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod procijepljenijih zemalja smrtnost pet puta manja

Iako učinkovitost cjepiva u sprječavanju širenja zaraze pada s vremenom, i dalje štite od težih oblika bolesti, što je predočila jasnim podatkom.

"Svi u Hrvatskoj mlađi od 55 godina, koji su preminuli od Covida, a nisu bili bolesni prije toga, nisu bili cijepljeni. Ako se ovaj jesenski val usporedi s prošlogodišnjim, onda je smrtnost upola manja. U zemljama koje imaju mnogo veći obuhvat cijepljenih ta je smrtnost pet puta manja. Cijepiti se treba da bismo se zaštitili i spriječili teške oblike bolesti i umiranje, to je naše pravo i obveza", ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počelo je cijepljenje protiv gripe. Kujundžić Tiljak je rekla da je moguće isti dan cijepiti se u jednu ruku protiv COVID-a, a u drugu protiv gripe.

"Cjepiva se mogu dobiti zajedno i ne mora biti veći vremenski razmak. Mi do sada imamo 155 registriranih slučajeva gripe H3N2 i jedan slučaj H1E1. Gripa je ovdje. HZJZ je na temelju procjena cjepitelja naručio 600.000 doza četverovalentnog cjepiva, u sebi ima četiri cijepna sloja, i ova dva koja su otkrivena kod naših bolesnika. Stiglo je već 280.600 doza cjepiva, otkrila je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje se cijepiti protiv gripe?

Napomenula je kako će se ove godine cijepljenje protiv gripe većinom obavljati u ordinacijama liječnika obiteljske medicine s obzirom na to da su zavodi za javno zdravstvo opterećeni testiranjem i cijepljenjem protiv koronavirusa.

"Besplatno cijepljenje protiv gripe mogu ostvariti svi stariji od 65 godina, kronični bolesnici, uključujući djecu, također korisnici domova za starije, ustanova za njegu kroničnih bolesnika, zdravstveni djelatnici i trudnice", rekla je Kujundžić Tiljak.

Rekla je i da su simptomi gripe i Covida vrlo slični. U slučaju pojave simptoma, liječnici će bolesnike uputiti na testiranje na Covid-19. Gripa se također može laboratorijski dokazati i po potrebi liječnici mogu uputiti i na to testiranje. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo