doista žalosno / Sveučilište u Zagrebu ponovno na samom europskom dnu: ispred nas Bugari, Rumunji, Srbi...

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Lista je izišla pod nazivom 'Emerging Economies University Rankings 2018’, a obuhvatila je 378 sveučilišta iz ukupno 42 zemlje rastuće ekonomije

11.5.2018.
14:50
Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

Organizacija Times Higher Education koja se između ostalog bavi rangiranjem sveučilišta širom svijeta, izbacila je najnoviju listu koja je još jednom potvrdila da je Hrvatska po pitanju obrazovanja dotakla dno. 

Ovoga puta rangirana su sveučilišta iz zemalja rastućih ekonomija. Sveučilište u Splitu zauzelo je tako 107. mjesto, iako je najbolje rangirano u Hrvatskoj, dok je ono najveće u Hrvatskoj, zagrebačko, još jednom daleko iza njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lista je izišla pod nazivom 'Emerging Economies University Rankings 2018’, a obuhvatila je 378 sveučilišta iz ukupno 42 zemlje rastuće ekonomije, među kojima se nalazi i Hrvatska. 

Prilikom rangiranja ocjenjuju se kvaliteta podučavanja, istraživanja, otvorenost prema internacionalizaciji, citiranost i industrijski dohodak, a indikatori su  prilagođeni tako da reflektiraju razvojne prioritete sveučilišta tzv. rastućih ekonomija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveučilište u Splitu najbolje je rangirano hrvatsko sveučilište i na ovoj je ljestvici smješteno na 107. mjesto. Daleko iza njega, na zbirnoj poziciji od 201. do 250. mjesta, našlo se najveće hrvatsko, Sveučilište u Zagrebu.

Nauspješnija sveučilišta na listi su Kineska sveučilišta, od kojih prvo mjesto zauzima Sveučilište u Pekingu, a drugo Sveučilište Tsinghua. Uz ta dva, još je šest kineskih sveučilišta u prvih deset na THE-ovoj ljestvici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naši susjedi imaju dva sveučilišta blizu 100. pozicije - ono u Mariboru je na 113., a u Ljubljani na 123. mjestu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo