Svećenik milodare morao osigurati alarmom

4.5.2011.
13:56
VOYO logo

Problem krađa po crkvama i sakralnim prostorima aktualizirao je nedavni slučaj kada je sredovječni Osječanin iz donjogradske kapelice Snježne Gospe, ukrao 116 godina stari drveni kip svetog Antuna. Srećom, policija ga je razotkrila samo dan poslije.

''Ta kapelica i inače je najčešće 'na udaru' jer u nju dolazi manje vjernika, a preko dana je otključana. Najviše nam kradu cvijeće, a nestajale su i neke relikvije, kao taj kip svetog Antuna i slika Isusa Krista. Otuđivani su i milodari iz 'škrabice' pa smo je morali osigurati alarmom. Na žalost, ne možemo staviti videonadzor koji bi jedini efikasno riješio stvar, jer crkva je ipak intimno mjesto'', kaže vlč. Ivan Jurić, župnik Župne crkve Preslavnog imena Marijina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kradu i mikrofone iz crkava

Do prije nekoliko godina eldorado za bezočne lopove bila je i župna crkva sv. Mihaela u Tvrđi pa su je zato, naglašava župnik vlč. Ivan Vidaković, počeli zaključavati.

''Nemamo alarme ni druge načine osiguranja pa smo crkvu prisiljeni zaključavati. Stoga se, na žalost, ne može vidjeti unutrašnjost ove prelijepe crkve izvan liturgijskih slavlja, što mi je jako žao. Do sada su nam najviše krali novac iz 'škrabice', ali i mikrofone'', kaže vlč. Vidaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čuvari volonteri

U konkatedrali pamte veliku krađu vrijednih svijećnjaka prije nekoliko godina.

''Srećom, otkriveni su počinitelji i vraćeni svijećnjaci. Budući da je bilo i drugih krađa i provala, a ne želimo zaključavati konkatedralu, koja je ipak najveća i najatraktivnija crkva u Osijeku, uveli smo tzv. pazitelje konkatedrale. Pedesetak volontera, vjernika iz naše župe, naizmjence dežura po sat, sat i pol svakoga dana od 6.30 do 19.30 sati. Oni nisu tamo samo zbog krađa nego i da pomognu građanima. Broj krađa od tada se smanjio na minimum'', ističe župnik, vlč. Adam Bernatović za Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članak:

arti-201101070578006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo