svečanost u požegi / Prisegnuo 27. naraštaj ročnika, Milanović im poručio: 'Mjesto vam je u Hrvatskoj i za to ću se zalagati'

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Nastavlja se upućivanje ročnika u tri uputna roka godišnje prema standardnom programu osposobljavanja

7.3.2020.
15:25
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Svečana prisega 27. naraštaja ročnika na dobrovoljnom vojnom osposobljavanju održana je u subotu na Trgu Sv. Trojstva u Požegi. Prisegnulo je 327 ročnika među kojima je 57 ročnica, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Vojni poziv odabiru rijetki

Čestitajući ročnicima na odabiru vojnog poziva, predsjednik i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović rekao je kako danas, u vremenu komfora i lagodnosti, vojni poziv odabiru probrani i rijetki ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U današnjem svijetu brojnih izazova Hrvatska se brani i izvan svojih granica, no vama je mjesto ovdje. Za to ću se, u skladu s Ustavom, kao predsjednik zalagati", istaknuo je predsjednik.

Današnja je prisega prva nakon 28 godina koja je održana na požeškom gradskom trgu, a potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević izrazio je zadovoljstvo time te se prisjetio siječnja ratne 1992. kada je na istom požeškom trgu održano prvo svečano postrojavanje i prisega pripadnika slavne 123. požeške brigade pod vodstvom požeškog generala Miljenka Crnjca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nema svečanijeg i prigodnijeg mjesta za hrvatskog vojnika nego onog među svojim narodom. Pobjednička Hrvatska vojska nastala je iz naroda, iznikla je i stvorena u teškim vremenima Domovinskog rata i njezino mjesto će uvijek biti uz narod. Nema jake Hrvatske vojske bez potpore hrvatskog naroda“, istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević.

Image

Prisegnuo 27. naraštaj ročnika, Milanović im poručio: 'Mjesto vam je u Hrvatskoj i za to ću se zalagati'

Image

Prisegnuo 27. naraštaj ročnika, Milanović im poručio: 'Mjesto vam je u Hrvatskoj i za to ću se zalagati'

Ročnicima je poručio: „Budite ponosni na svoju odluku da  domovini služite kao pripadnici Hrvatske vojske. Zbog vas, hrvatskih vojnika, naša vojska oduvijek je bila i zauvijek će ostati jamac sigurnosti i stabilnosti Republike Hrvatske, a hrvatskom narodu uvijek će biti na raspolaganju“. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hranj: Odabrali ste potpunu posvećenost vjernoj službi domovini i hrvatskom narodu 

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj naglasio je kako naizgled formalan čin prisege ima veliku važnost. 

"Prisegom ste se obvezali na vjernost domovini i na profesionalno izvršavanje svojih obaveza u obrani domovine. Današnjim ste činom odlučili biti vojnicima, što nije jednostavan odabir posla, već prije svega odabir životnog poziva i načina života. To je odabir teških i zahtjevnih zadaća, ali i odabir časne i odgovorne dužnosti – odabrali ste potpunu posvećenost vjernoj službi domovini i hrvatskom narodu", poručio je Hranj ročnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U povodu svečane prisege na Trgu Sv. Trojstva u Požegi održan je i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Hrvatske vojske. 

Obuka 27. naraštaja ročnika počela je 14. veljače i trajat će do 9. travnja 2020. U tih osam tjedana ročnici su prvu fazu obuke u trajanju od dva tjedna proveli u vojarni 123. brigade HV u Požegi, petotjedna druga faza održava se u vojarni i na Logističkom vježbalištu Glavica te na strelištu Novo Selo. Posljednji tjedan i treću fazu obuke ročnici će provesti u vojarni u Požegi. Tijekom obuke ročnici će usvajati temeljna znanja i obučavati se u rukovanju osobnim oružjem, kretanju, komuniciranju, zaštiti, načinima reagiranja u raznim situacijama i sl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2008. godine kada je počelo provođenje dobrovoljnog vojnog osposobljavanja pa zaključno s prethodnim, 26. naraštajem, obuku je završilo 8608 ročnika među kojima su bile i 1092 ročnice. Prema do sada utvrđenoj dinamici, 2020. nastavlja se upućivanje ročnika u tri uputna roka godišnje prema standardnom programu osposobljavanja u trajanju od 40 radnih dana. Također, upućuju se i četiri naraštaja ročnika – ponajprije vrhunskih sportaša, vojnih specijalista te kandidata za časnike zdravstvene službe - koji prolaze skraćeni program u trajanju od 15 radnih dana. Dragovoljni ročnici koji uspješno završe obuku stječu vojno-stručnu specijalnost (VSSp) dužnosti strijelca roda pješaštva čime ispunjavaju jedan od uvjeta za prijam u djelatnu vojnu službu, odnosno sudjelovanje u razvrstanoj pričuvi.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo