I druge vrste su poskupjele / Sve zato što Kinezi jedu više svinjetine: Kukuruz poskupio za čak 33 posto, podravski ratari zadovoljni

Image
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Kina je, naime, znatno povećavala proizvodnju svinja i trebalo im je mnogo više žitarica, pa su se morali osigurati za naredne sezone

12.3.2021.
18:30
Marijan Susenj/PIXSELL
VOYO logo

Kukuruz je u godinu dana poskupio za čak 33 posto, prema podacima s agroburze.

Otkupljivači su već mjesecima "na nogama", poljoprivredni proizvođači više nego zadovoljni zbog cijene, pogotovo što se i u našim krajevima otkupljuje budući urod, dakle onaj koji još nije ni zasijan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na muci su pak stočari koji nemaju dostatnu vlastitu proizvodnju jer im je prehrana stoke poskupjela, a meso je vrlo jeftino pa im računica ne ide na ruke, piše Podravski list

U međuvremenu, čini se, stanje na kineskom tržištu se stabiliziralo, čak imaju i određeni višak žitarica pa otkupljivači vjeruju kako su cijene dosegle svoj maksimum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kina je, naime, znatno povećavala proizvodnju svinja i trebalo im je mnogo više žitarica, pa su se morali osigurati za naredne sezone. Kinezi koji iz godine u godinu jedu sve manje riže, a sve više mesa, uvozom kukuruza srušili su rekorde uvoza pojedinog lota od 1991. godine kada su od bivšeg SSSR-a naručili čak 3,72 milijuna tona kukuruza. 

Image
oprez /

Još jedan proizvod povučen s polica, ne konzumirajte ga! Utvrđene su povećane količine pesticida

Image
oprez /

Još jedan proizvod povučen s polica, ne konzumirajte ga! Utvrđene su povećane količine pesticida

Cijena je dosegnula svoj maksimum

Trgovac ratarskim kulturama na području sjeverozapada zemlje Vlado Kovač čija tvrtka ima skladišta Podravini, Sesvetama Ludbreškim i Malom Otoku, istaknuo je kako je cijena dosegnula svoj maksimum: "Čini se da su cijene došle do plafona", rekao je Kovač i dodao kako je sve krenulo upravo zbog masovnog kineskog otkupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krenula je sezona u Brazilu i Argentini, mislili smo da će to spustiti cijenu, no i dalje se drži dosta visoko. Ovakve cijene odgovaraju svima koji imaju robu, naravno. Po visokim cijenama otkupljivao se kukuruz za narednu sezonu koji još nije ni zasijan", otkrio je Kovač.

Dodao je kako bi problem mogle imati mješaonice stočne hrane. Lani su kukuruz otkupljivali po 95 lipa za kilogram, a cijene su u međuvremenu skočile više od 30 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije samo kukuruz poskupio

Međutim, nije samo kukuruz poskupio, nego i pšenica čije je cijena veća za 15,4 posto od lanjske. 

Ratar iz Molvi Nenad Kokša, u ovoj će sezoni, kao i dosad, kukuruz zasijati na 30 rali. Očekuje da će doći do rasta otkupne cijene, no to ratarima, ističe on, ipak neće donijeti značajniju višu zaradu jer redovito rastu i troškovi repromaterijala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo