i uvjet za zapošljavanje / Sve više poslodavaca testira radnike na droge: 'Rezultati su šaroliki, bude tu svega...'

Image
Foto: Shutterstock

Testiranja su posebno poželjna za određene profesije

26.7.2020.
11:29
Shutterstock
VOYO logo

Sve više tvrtki svoje djelatnike šalje na testiranje na droge i druga opojna sredstva, dok dio uvjetuje takvo testiranje kao dio redovitog sistemtskog pregleda. Među takvim tvrtkama su primjerice Ina i Vodovod-Osijek, piše Glas Slavonije.

"Da to nije baš bez razloga pokazuju i rezultati, koji su šaroliki i bude tu svega, najčešće se pokaže da je dio testiranih pozitivan na marihuanu ili amfetamine, ali zna se detektirati i konzumacija težih droga. Testiranje se radi iz uzorka urina, a konzumacija droge vidljiva je i do deset dana unatrag. Oni kojima je test pozitivan obično kažu kako oni nisu konzumirali drogu, nego su bili u društvu koje je pušilo travu, pa su vjerojatno kao pasivni pušači štogod udahnuli", rekao je dr. Željko Špiranović, voditelj zdravstvene ustanove posvećene medicini rada i sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nema čega nema /

Uhićen diler: U podrumu i stanu u Novom Zagrebu skrivao amfetamine, marihuanu, MDMA, kokain i heroin

Image
Nema čega nema /

Uhićen diler: U podrumu i stanu u Novom Zagrebu skrivao amfetamine, marihuanu, MDMA, kokain i heroin

Ivan Jukić, direktor Vodovoda, sigurnost i odgovornost na radnom mjestu smatra veoma važnim.

"Znalo se događati, iako rijetko, da netko ne može biti zaposlen jer nije prošao baš ovaj test. Inače, kod nas je Zaštita na radu zaseban odjel i mi imamo svoje timove koji obilaze djelatnike svaka dva tjedna i u noćnim smjenama, i to s dregerima, jer je alkohol nedopustiv. Budući da ljudi već znaju da smo jako rigorozni o ovom pitanju, nikome ne pada na pamet da pije ili uzima nekakvu drugu vrstu opijata", izjavio je Jukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djelatnici se ne smiju testirati "na prepad" već im ono mora biti najavljeno dan ranije, ali je testiranje zaposlesika na droge u Hrvatskoj dopušteno izvan sklopa liječničkog pregleda prije potpisivanja ugovora o radu.

Testiranja su posebno poželjna za primjerice vozače javnih prijevoznih sredstava, zaštitara te osoba koje rade s novcem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od zdravstvenih ustanova koja već godinama radi ovu vrstu testiranja je i ZZJZ.

U urinu se testiraju amfetamini, metamfetamini, ecstasy, kokain, marihuana/hašiš, barbiturati, benzodiazepini, opijati, tramadol I alkohol. Najčešći test sastoji se od dva dijela, A i B, pri čemu se B test radi samo ukoliko se na testu A pokaže prisutnost droga. Cijena se kreće od 250 do 850 kuna, a pouzdanost je veća od 99 posto. Rezultati su gotovi za otprilike 10 minuta, piše Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike