PROSVJED GA NE MUČI / Sve više fakulteta protiv počasnog doktorata, Bandić ne odustaje: 'Ja delam, a oni prosvjeduju'

Nakon pobune zbog prijedloga dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću, oni od kojih se tražila smjena - danas šute.

27.3.2019.
20:14
VOYO logo

Nakon pobune zbog prijedloga dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću, oni od kojih se tražila smjena - danas šute. 

Rektor Damir Boras i dekan Muzičke akademije Dalibor Cikojević - ne žele pred kamere koje nije mogao izbjeći Milan Bandić. U svom stilu sve naziva političkim igrokazom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer je akademska zajednica prosvjedovala protiv dodjele počasnog doktorata Zagrebačkog sveučilišta gradonačelniku Milanu Bandiću. Policija kaže okupilo se šesto ljudi, portali pišu o dvije - tri tisuće, a Bandić kaže - tristo do četiristo njegovih oponenata.

"To su politički mitinzi"

"To su politički mitinzi ljudi koji nisu sebe realizirali, ja im želim puno političkog uspjeha. To su moji oponenti, pa svjedoče prosvjede svaki dan. Oni jučer prosvjeduju, ja danas dijelim stipendije, ja delam, a oni prosvjeduju", rekao Bandić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je to, nakon što je podijelio stipendije Grada izvrsnim učenicima, studentima i nekim budućim doktorandima, koji se, naravno, ne bi htjeli miješati u odluke Senata. 

"Ono što ja mogu, u tom smislu, potruditi se oko svog rada, a za ove druge mislim da postoje druga tijela koja onda mogu u skladu s time raspravljati i onda donijet odluke koje smatraju da su uredu", kazala je Vilena Vrbanić, studentica poslijediplomskog studija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I pravni fakultet protiv

No nadležna tijela šute. Rektor Damir Boras, kažu nam na Sveučilištu nije dostupan, a dekan Muzičke akademije, koji je i predložio Bandića za počasni doktorat, je na bolovanju i ne odgovara na pitanja poput ovog. "Zašto Muzička akademija dodjeljuje počasni doktorat Milanu Bandiću, pozivam dekana da odgovori na to pitanje zašto? Ne da navede zašto ne, mi ćemo dati 1001 razlog zašto ne, ali neka on da barem jedan razlog zašto da", rekao je organizator prosvjeda "Stop nasilju nad Sveučilištem" Stjepan Perko.

Istodobno, već se pet fakultetskih vijeća ogradilo od  prijedloga muzičke Akademije. Posljednje u nizu je Vijeća Pravnog fakulteta. "Vijeće Pravnog fakulteta je donijelo odluku da se protivi prijedlogu dodjele doktorata aktivnim političarima, pa tako i gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću", kazao je profesor na Pravnom fakultetu Ivan Rimac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, nedavno je doktorat dobio još jedan aktivni političar, Dragan Čović. Danas su izbori za studentske zborove,  možda neki novi klinci uspiju utjecati na to da današnje odluke fakultetskih vijeća, ubuduće postanu pravilo.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo