Sve više država uz Srbiju, potpisima overili datum

U sedište EU stižu zvanične poruke iz zemalja članica da se Srbiji 28. juna dodeli datum za početak pristupnih pregovora u oktobru

23.6.2013.
2:31
VOYO logo

U sedište Evropske unije svakodnevno stižu zvanične poruke iz zemalja članica da se Srbiji 28. juna dodeli datum za početak pristupnih pregovora u oktobru - saznaju "Novosti".

Prema njihovim izvorima u Briselu, do sada je već deset zemalja i formalno potpisalo zahtev da naša država u petak dobije datum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su: Švedska, Češka, Austrija, Estonija, Finska, Danska, Poljska, Slovačka, Mađarska i Portugalija.

Kako im je rečeno, i Italija i Španija nedvosmisleno su saopštile da je Srbija apsolutno zaslužila da započne pregovore u oktobru, pa se očekuje i da ove dve zemlje potpisima formalno ojačaju te pozicije pred Samit EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usmene podrške srpskom datumu dalo je još država preko izjava svojih zvaničnika i nije isključeno da broj potpisanih zahteva naraste do Vidovdana.

Ipak, da bi Srbija započela pregovore u oktobru, neophodno je da iza te odluke stane i Nemačka, koja još ne pokazuje vidljive znake popuštanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Bundestagu očekuju još opipljivih dokaza da se briselski sporazum sa Prištinom primenjuje na terenu. Još nije isključeno da berlinski Bundestag odloži odluku o datumu za Samit EU u decembru. U tom slučaju bi pregovori sa Srbijom mogli da počnu tek u januaru iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo