OTPISANI / Plenković je svoje ministre mijenjao kao na traci: Rijetki su otišli svojom voljom

U posljednjih šest godina Vlada Andreja Plenkovića doživjela je ozbiljen promjene, ali čini se kako su afere ostale konstanta njegove vladavine

24.2.2022.
7:06
VOYO logo

Darko Horvat je posljednji u nizu ministara koji su u proteklih šest godina napustili neku od dvije vlade Andreja Plenkovića. Neki su otišli zbog nekretninskih i inih aferi, neki da ne bi bili uteg Vladi, a neki su doduše otišli i sami.

Neke je, poput trojice Mostovih ministara, smijenio premijer osobno. "Molim tajnicu Vlade da pripremi odluku o razrješenju tri Mostova ministra", odlučio je Plenković u travnju 2017. godine. Radilo se o Vlahi Orepiću, Anti Šprlji i Slavenu Dobroviću, podsjeća RTL Direkt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto Mosta u vladajuću je koaliciju uskočio HNS. ministar graditeljstva postao je Predrag Štromar, a u obrazovanje je stigla Blaženka Divjak.

Rijetki otišli svojevoljno

Najmanji broj ministara otišao je časno. Među njima vrijedi izdvojiti Mariju Pejčinović Burić koja je postala glavna tajnica Vijeća Europe ili Davora Ivu Stiera koji se povukao zbog razilaženja u stavovina s premijerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HORVAT JE ZADNJI NA LISTI /

Neki zbog pritvora ili afera, a drugi voljom šefa: Ovo su svi ministri koji su otišli iz dvije Plenkovićeve Vlade

Image
HORVAT JE ZADNJI NA LISTI /

Neki zbog pritvora ili afera, a drugi voljom šefa: Ovo su svi ministri koji su otišli iz dvije Plenkovićeve Vlade

"I moram reći da je suradnja s premijerom bila sve samo ne lagana, sigurno je jedan od razloga bio to što nismo imali povjerenje od samog početka. S druge strane da je on sa strane HDZ imao puno prigovora na moj rad s obzirom da je moj rad bio usmjeren na reforme", govorila je Divjak.

Preteški utezi za Vladu

Zbog Agrokora je otišla ministrica gospodarstva Martina Dalić. Dajem ostavku jer ne želim biti uteg niti predsjedniku Vlade, niti Vladi", poručila je na odlasku. Istom se sintagmom poslužio i Lovro Kuščević koji je svoje luksuzne nekretnine prikazivao kao njive i pašnjake. "Ne želim da ova Vlada koja dobro radi i provodi projekte, koja ima izvrsne rezultate, da joj ja budem uteg", poručio je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekretninske afere imali su Tomislav Tolušić, Milan Kujundžić, Goran Marić, Damir Krstičević, koji je doduše otišao zbog pogibije dvojice pilota... Gabrijelu Žalac je premijer maknuo u rekonstrukciji Vlade iako joj je oprostio isteklu vozačku dozvolu. Kasnije se doznalo za aferu softver i povezanost s Josipom Rimac. Nada Murganić je, pak, otišla u sastavljanju druge vlade, kao i Štromar.

"Ne bi sigurno više bio ministar jer je bilo izuzetno naporno i narušeno mi je zdravlje", rekao je bivši ministar graditeljstva, čiji nasljednik je trenutno u Remetincu. Potpredsjednik Vlade Boris Milošević je pod istragom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito se radi o vladi koja je korumpiranija od Sanaderove i nesposobnija od Milanovićeve. Dokaz je i tih više od 20 ministara koji su otišli očito dolaze podobni, a ne sposobni. Meni nije jasno do kada i kada će doći nova vlada", poručio je istraživački novinar Andrej Dimitrijević, zbog čijih je članaka smijenjeno čak troje ministara.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo