SVE PREKO VEZE: / Uhićeni Kovačević sredio si grobnicu u Aleji velikana na Mirogoju: 'Ta mjesta se inače ne mogu kupiti'

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Dragan Kovačević osigurao si je grobno mjesto u Aleji velikana na zagrebačkom Mirogoju

22.9.2020.
19:17
Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

Uhićeni predsjednik uprave Dragan Kovačević (51) u aferi Janaf dobio je grobno mjesto u Aleji velikana na zagrebačkom Mirogoju, mjestu koje se čuva za ljude koji su ostavili svojim djelovanjem trag u Hrvatskoj. Grobnica se tako nalazi u blizini Ede Murtića, Ivice Račana, Ene Begović, Dražena Petrovića, Vjekoslava Šuteja i Marka Veselice i drugih poznatih hrvatskih građana, javlja 24sata.

Najveća od svih, golema, crnim granitom obložena grobnica u koju stane osam lijesova i na kojoj nema imena i oznake, pripada upravo Draganu Kovačeviću, netom uhićenom šefu državne tvrtke Janaf, kojega se tereti za primanje mita od 1,96 milijuna kuna. U nastavku je grob stolnotenisača Dragutina Šurbeka i list papira na kojemu piše ime nedavno preminulog Rajka Dujmića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kovačević je jedini koji je mjesta dobio, tj. kupio za života. Ta mjesta se inače ne mogu kupiti, a potpuno je nejasno po čemu je on zaslužan", kaže za 24sata sugovornik iz Groblja, a to su potvrdili i drugi iz Gradskih groblja i Grada Zagreba.

Image
PAD MOĆNOG DIREKTORA: /

Kandidat za šefa SDP-a, strateg HNS-a, u dilu s Plenkijevim frendom. Ipak je odigrao kombinaciju previše...

Image
PAD MOĆNOG DIREKTORA: /

Kandidat za šefa SDP-a, strateg HNS-a, u dilu s Plenkijevim frendom. Ipak je odigrao kombinaciju previše...

Lobirao za Ćosić

Izvor 24sata tvrdi da je u trenutku kad je Kovačeviću bivša voditeljica groblja Ljerka Ćosić odobrila mjesto te ga jeftino prodala, bilo niz zahtjeva zaista zaslužnih građana koji su bili na čekanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje zašto je umirovljena Ćosić to odobrila, kaže da je navodno Kovačević lobirao u gradskoj upravi kod Milana Bandića da Ćosić, i nakon što je napunila godine za mirovinu, ostane još do kraja 2018. godine na mjestu šefice groblja. Ćosić je inače udovica proslavljenog košarkaša Krešimira Ćosića, piše 24sata.

Luksuzno uredio dva grobna mjesta

24sata piše da su Kovačeviću dodijeljena dva grobna mjesta, mjesta broj 30 i 31 na polju 118 te da je za to platio između 200 i 300 tisuća kuna. "To je bila apsolutno diskrecijska odluka bivše voditeljice groblja, a ne postoji nikakav pisani trag ili obrazloženje zašto bi Kovačević bio znamenit i zašto je zaslužio mjesto u toj aleji", kaže za 24 sata drugi izvor iz Gradskih groblja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Kovačević platio dva grobna mjesta koja inače ne bi mogao dobiti, luksuzno ih je uredio. "On je u biti dobio samo komad parcele, o svojem trošku je napravio grobnicu u koju je sveukupno uloženo barem 200 do 250 tisuća kuna. Ona sad vrijedi barem pola milijuna kuna", kaže prvi sugovornik 24sata.

Budući da grobno mjesto nije nikad privatno vlasništvo, nego postoji pravo korištenja koje se može prodavati, Kovačević to ne mora prijaviti u imovinskoj kartici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo