KADA IH MI VEĆ NE MOŽEMO KUPITI... / Cijene nekretnina u Hrvatskoj nezaustavljivo rastu, svaku treću kupuju stranci, a osobito su zainteresirani za dvije vrste

Image
Foto: Goran Kovacic/Pixsell

Mladi i studenti najteže dolaze do vlastitog doma, a oni vijest o subvencioniranju najma stanova dočekuju sumnjičavo

20.2.2023.
21:43
Goran Kovacic/Pixsell
VOYO logo

Cijene novogradnje nezaustavljivo rastu, baš kao i kamate na stambene kredite i najam stanova. Vlada je stoga najavila novu mjeru subvencioniranja najma, iako se o tom prijedlogu Državnog ureda za mlade i demografiju još puno ne zna, a mnogi strahuju da bi to moglo podići cijene stanova, kao i APN-ovi subvencionirani krediti. Grade se stambene zgrade i komercijalne nekretnine, ali potražnja još uvijek premašuje ponudu.

"Velik je problem nepriuštivost nekretnina budući da cijene rastu posljednjih godina neodrživim tempom, više od rasta plaća. Prošle godine je bilo 20 posto manje transakcija i vidimo manji broj kreditnih zahtjeva", rekla je za HRT Klara Matić, voditeljica Odjela transakcija Colliers Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UVOĐENJE REDA /

Veliko iznenađenje: Cijena i najam nekretnina otišli u nebo, a samo će iznajmljivanje ovih biti znatno jeftinije

Image
UVOĐENJE REDA /

Veliko iznenađenje: Cijena i najam nekretnina otišli u nebo, a samo će iznajmljivanje ovih biti znatno jeftinije

'Rata kredita košta kao podstanarstvo'

Mladi i studenti najteže dolaze do vlastitog doma, a oni vijest o subvencioniranju najma stanova dočekuju sumnjičavo. Jedna je građanka za HRT rekla da smatra da bi mladima trebali subvencionirati kupovinu privatne kuće. "Rata kredita košta otprilike kao podstanarstvo", rekla je.

Cijene kvadrata podigle su se zbog vladinih subvencioniranih APN-ovih kredita i zato postoji bojazan kada se radi o mjeri subvencioniranja najma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je to trebalo ići u objavu i temeljem tog programa će se omogućiti, za što su osigurana sredstva u državnom proračunu, sufinanciranje najma za mlade obitelji, studente i država će uskakati s određenim iznosom", rekao je ministar graditeljstva Branko Bačić pa najavio i strategiju hrvatske stanogradnje koja će definirati sporne subvencije i status zaštićenih najmoprimaca.

Svaku treću nekretninu u Hrvatskoj kupuju stranci

Istraživanje konzultantske tvrtke Colliers pokazuje dinamičnost na tržištu nekretnina. Prema istraživanju, svaku treću nekretninu u Hrvatskoj kupuju stranci. Osim za stanove i vile, osobito su zainteresirani za logističke prostore i urede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi segmenti komercijalnih nekretnina nalaze se u zdravom investicijskom i razvojnom ciklusu. Pojačan je interes ne samo stranih investitora nakon pridruživanja Hrvatske euru i Schengenu nego i snaga domaćeg kapitala. Mi za ovu godinu očekujemo usporavanje rasta cijena pa možda do kraja godine i stagnaciju", rekla je Vedrana Likan, šefica Colliers Hrvatske, Slovenije i BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo