SVAKI TREĆI BRAK U HRVATSKOJ ZAVRŠI RAZVODOM: / 'Moji su se rastali kad sam imala dvije godine. Na kraju tu djeca pate, ali šta ćete...'

Image
Foto: Getty

Rekorderi po razvodima su Dalmatinci, a zabrinjavajuć je podatak da u razredu jedne splitske škole sjedi 25 učenika, od čega su 19 djeca razvedenih roditelja

17.10.2019.
14:19
Getty
VOYO logo

U Hrvatskoj i dalje pada broj sklopljenih brakova i to brže od broja razvoda. Lani sklopljen 19.921 brak, a rastalo se 6125 parova, što je najmanje od 2015. godine. Da je brak za mnoge crni mrak, govori i statistika prema kojoj svaki treći brak završava razvodom. Pritom u rastavama prednjači Split, koji a prosjekom nadmašuje čak i po broju stanovnika višestruko veći Zagreb. Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku čak 587 razvoda bilo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a od toga 318 u Splitu, što je 40 posto sklopljenih brakova. U metropoli, pak, razvodom završi 28 posto brakova.

"Moji su se rastali kad sam imala dvije godine, i mislim da je to radi toga što su moji prebrzo ušli u vezu, odnosno brak i kasnije su shvatili da jednostavno nisu jedno za drugo. Na kraju tu djeca pate, ali šta ćete...", rekla je Splićanka Mia Jakšić za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca rastavljenih roditelja

Razvodima se inače bave sudovi, no oni s maloljetnom djecom najprije moraju pohoditi Centar za socijalnu skrb zbog zajedničke roditeljske skrbi i odluke s kojim će roditeljem dijete stanovati.

"Svrha postupka obveznog savjetovanja da roditelji postignu plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, a to je s kojim roditeljem će djeca stanovati, kako će se odvijati susreti i druženje s drugim roditeljem i obveza uzdržavanja", objasnila je Tea Bačić iz splitskog Centra za socijalnu skrb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, osim redovitih sudova, razvodima se bavi i Crkveni sud, na koji stiže sve više zahtjeva za razvrgavanje braka. Ondje pak upozoravaju na još gori statistički podatak.

"Mi tu tužbu razmotrimo, vidimo ima li ili nema temelja za ono što stranke traže. Ukoliko ima temlja, poziva ih se na saslužanje, zatim i njihove svjedoke. Ja sam imao osobno iskustvo rada u jednoj župi, gdje je prije 3-4 godine od 67 djece, njih 33 bilo iz razvedenih brakova. Dakle, to je na žalost jedna statistika koja prati našu županiju, na žalost već duže vrijeme", rekao je Ante Rako, sudac splitskog Crkvenog suda komentirajući podatak da u razredu jedne splitske škole sjedi 25 učenika, od čega su 19 djeca razvedenih roditelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Statistika demantira stereotip

No, statistika demantira tezu o tome da se brakovi razvrgavaju nakon sedam godina. Naime, rastavljeni su bili u braku u prosjeku gotovo 15 godina. Statistika otkriva da u brak stupamo sve stariji; tako nevjeste u prosjeku imaju 28, a mladoženje 31 godinu.

"Ta vrsta zajedništva zahtjeva sposobnost prilagodbe, tolerancije, dakle prihvaćanje različitosti, bez toga zajedništvo funkcionirati ne može", zaključuje psihologinja Mirjana Nazor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo