gošća rtl-a danas biljana borzan / Svake godine u Hrvatskoj se baci više od 400 tisuća tona hrane: 'Ne zaostajemo puno za bogatijim zemljama'

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan i Mreža hrane u Bruxellesu inicirali su dodjelu priznanja 'Najdonator'

3.4.2019.
21:50
VOYO logo

Svake godine u Hrvatskoj se baci više od 400 tisuća tona hrane. Viškovi se stvaraju jer se hrana ne proda, a donatorima je komplicirana regulativa o doniranju. 

Zato su hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan i Mreža hrane u Bruxellesu inicirali dodjelu priznanja "Najdonator". Ove godine nagrade su dobili Dukat i Konzum koji su donirali gotovo polovicu ukupno prijavljene donirane hrane u prošloj godini, u vrijednosti oko 10 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ova reporterka je u Bruxellesu razgovarala s Biljanom Borzan

"Iako je Hrvatska kudikamo siromašnija od mnogih zemalja zapadne Europe, uopće ne zaostajemo u bacanju hrane u odnosu na bogatije zemlje. A razloga za to je dosta. Jako puno hrane završava na smeću", kazala je Borzan u RTL-u Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je i drugačije primjere.

"Postoji zaista krasnih primjera. Neki zahtjevaju i financijska sredstva. Mnoge zemlje su uvele da se u školama vrše edukacije djece kako bi od malena učili o vrijednosti hrane i kako postupati hranom. Talijani imaju izvanredan zakon o doniranju...", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo