Svaka druga žena zbog djeteta je ostavila posao!

Prema podacima DZS-a, od 111.

23.8.2011.
8:43
VOYO logo

Svaka druga zaposlena majka djeteta mlađeg od osam godina prestala je raditi nakon rodiljnog dopusta kako bi se brinula o djetetu! Šokantni su to rezultati Državnog zavoda za statistiku, koji je u sklopu Ankete o radnoj snazi ispitivao usklađenost obiteljskog i poslovnog života u Hrvatskoj.

Prema podacima dobivenima u anketi provedenoj u drugom tromjesečju 2010. godine, u tom su trenutku u Hrvatskoj živjele 111.224 žene koje su imale djecu mlađu od osam godine, a koje su bile zaposlene prije nego što su rodile. Njih 60.933 ili čak 54,8 posto prestalo je - trajno ili privremeno - raditi nakon rođenja djeteta, točnije nakon isteka rodiljnog dopusta i eventualnog godišnjeg odmora na koje su imale pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se samo o ženama koje su svojom odlukom, isključivo zbog brige o djetetu, prestale raditi, a one žene koje su dobile otkaz nisu ovdje ubrojene. Razdoblje prekida karijere, objasnila je za Jutarnji listMaja Marković iz DZS-a, mogle su ostvariti u bilo kojem periodu od rođenja djeteta, a prekid je morao trajati najmanje mjesec dana.

Skupe dadilje i vrtići 'klasičnog' radnog vremena

"Iako je činj nica da svaka druga žena napušta posao kako bi brinula o djetetu mnogima začuđujuća, ja nisam ostao osobito iznenađen. Mi demografi stalno ukazujemo na nemogućnost brojnih žena da usklade posao i obitelj i inertnost državne i lokalne vlasti da to promijeni. Kad konkretno uđete u problem, onda dobijete ovakve podatke. Oni su posljedica kroničnog nedostatka mjesta u jaslicama i vrtićima i nepredvidivog radnog vremena u mnogim ženskim djelatnostima, poput trgovine", kaže dr. Anđelko Akrap, demograf za zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Akrap je uvjeren da je najveći broj žena koje su ostavile posao radio u trgovini, s obzirom na njihovu malu plaću i radno vrijeme vrtića koji im ne mogu biti od koristi jer rade i vikendima i tijekom popodneva.

S druge strane, ističe Akrap, vrtići i, osobito, jaslice krajnje su podkapacitirani i dobiti mjesto za dijete u jaslicama čista je lutrija. Osobito u Zagrebu, u kojem se djeca u vrtić u praksi ne upisuju s navršenih godinu dana, kad se majke moraju vratiti na posao, nego 1. rujna. Stoga nije neobično da majke djece koja su, primjerice, rođena u ožujku, uzimaju šest mjeseci neplaćenog dopusta kako bi "progurale" do rujna, kad im djeca mogu krenuti u vrtić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201105250421006 arti-201104080118006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo