SVAĐA U OTVORENOM ZBOG BLEIBURGA, ZAISKRILO IZMEĐU ŠEKSA I MATULE: / 'Našli ste mudru riječ, prepredenu, lukavu...'

Image
Foto: izvor: HRT

'Probajte diplomatski s Merkelicom objasniti da postoje različiti oblici 'Sieg Heila'. Objasnite da je naš 'Za dom spremni' čist kao suza, osim što je malo zaprljan.

8.5.2019.
9:19
izvor: HRT
VOYO logo

"Unazad nekoliko godina su se političke prilike u Austriji i Koruškoj bitno mijenjale. Još prošle godine su nas najoštrije upozorile koruške i crkvene vlasti. Upozoreni smo da se komemoracija ne pretvori u komemoriranje NDH. Poduzeli smo sve moguće mjere te je bilo pet ili šest provokacija. Bile su to usijane lude glave, provokatori. To je bio temelj da se zabrani održavanje mise hrvatskog biskupa", izjavio je u sinoćnjem 'Otvorenom' na HRT-uVladimir Šeks, predsjednik Nadzornog odbora Počasnog bleiburškog voda.

U emisiji se govorilo o komemoraciji u Bleiburgu, ali i današnjem Danu oslobođenja Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ODOBRENA KOMEMORACIJA U BLEIBURGU, NO... /

Austrijanci odbili želje iz Hrvatske, a organizator strahuje i od prekidanja skupa

Image
ODOBRENA KOMEMORACIJA U BLEIBURGU, NO... /

Austrijanci odbili želje iz Hrvatske, a organizator strahuje i od prekidanja skupa

Redari će na Bleiburgu uklanjati ustaška obilježja

Šeks je dodao da će ove godine na Lojbaškom polju u Bleiburgu biti i hrvatski redari koji će imati zadaću ukloniti eventualna ustaška obilježja.

"Mogu biti istaknute samo hrvatska državna zastava, austrijska zastava i crkvene zastave. Nikakve druge, niti ratne zastave HV-a, zastava HOS-a kao ni političkih stranaka. Ako se pojave, redari su dužni takve zastave maknuti", izvijestio je Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varaždinski biskup Josip Mrzljak, koji do danas ne zna sudbinu svoga oca koji je nestao u travnju 1945. godine, zapitao se gdje je bila hrvatska diplomacija nakon što je hrvatskim biskupima uskraćena mogućnost da ove godine vode misu na Lojbaškom polju.

"Malo je čudno da su objavili zabranu, ali svaki biskup ima pravo na svojem teritoriju znati tko održava misu", kazao je Mrzljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

'Austrija na neki način dijeli moralne lekcije'

Mrzljaku je na to replicirao povjesničar Tvrtko Jakovina s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

"Svi mogu sada otići na stranice Počasnog bleiburškog voda i vidjet će na njima HOS-ovu zastavu i HOS-ova obilježja te sve zastave koje su tamo su zastave koje su zabranjene na Bleiburškom polju", kazao je Jakovina dodavši da je to odgovor svima koji misle da je diplomacija mogla nešto napraviti s Austrijancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jakovina je rekao da je u Drugom svjetskom ratu stradalo puno više Hrvata nego na Bleiburgu ili iza toga.

"O tome trebaju govoriti svi u crkvi, vlasti i politici, kada govorimo o stvarima otprije 74 godine. O ovome se priča već 30 godina. Mogao bih načelno pozdraviti da će se ove godine stanje nastojati smiriti. Šteta je učinjena Počasnom bleiburškom vodu, šteta je učinjena cijeloj manifestaciji i Hrvatima koji su dobili stigmu. To je odgovornost onih koji su imali vlast, koji su u tome pisali i koji o tome govore", rekao je Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjesničar Ivo Lučić s Hrvatskog instituta za povijest ustvrdio je da Austrija na neki način "dijeli moralne lekcije".

"Oni su itekako sudjelovali u Drugom svjetskom ratu, ali su se nakon rata potrudili uvjeriti da nemaju veze sa zločinima, da su bili nasilno pripojeni Reichu", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Objasnite da je Za dom spremni čist kao suza'

Vilim Matula iz političke platforme 'Možemo!' kazao je da su za ovu situaciju najodgovorniji oni koji najdulje obnašaju vlast u Hrvatskoj. Matula je za Šeksa rekao da je bio "član Centralnog komiteta".

"Bili smo na jednom sastanku na kojem smo donijeli odluku da vam, uz sav rizik kojeg smo bili svjesni, damo mogućnost da na tim prvim izborima dobijete vlast i znali smo što bi tu moglo nastati, ali da bi to toliko daleko otišlo do čega ste vi uspjeli odvesti Hrvatsku. Sva trojica upotrebljavate te famoznu riječ 'provokatori". Našli ste mudru riječ, prepredenu, lukavu da su to provokatori - jer to prema javnosti znači 'tko su ti provokatori'. Da se 10. travnja na rivi u Splitu slavi... Naravno da treba komemorirati žrtve. Probajte diplomatski s Merkelicom objasniti da postoje različiti oblici 'Sieg Heila'. Objasnite da je naš 'Za dom spremni' čist kao suza, osim što je malo zaprljan. Pa to je sramota", rekao je Vilim Matula iz političke platforme "Možemo!".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matuli je replicirao Lučić rekavši da s antifašističke pozicije pokušava reći da su svi ostali fašisti.

"Slično je govorio i Ratko Mladić. To je preprovidno. Ako je nacionalizam po definiciji utočište svih hulja, treba se zapitati što je ova vrsta antifašizma koji vi zastupate", kazao je Lučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Šeks Matuli: Nije kriv HDZ nego vaš mentalitet

Šeks je također reagirao na Matuline tvrdnje rekavši da "HDZ nije uzrok podjela".

"Hrvati nisu ratovali 90-ih jedni protiv drugih. Pogrešno navodite da je HDZ uzrok ovih podjela. Desnica je pružila ruku hrvatskoj ljevici. Oni nikako nisu mogli iskreno prihvatiti da su to bili teški zločini na križnim putovima. Vi ste odgovorni, ne vi osobno već taj mentalitet je odgovaran", ustvrdio je Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matula je kazao kako je 8. svibnja i Dan oslobođenja Zagreba bio rezultat veličanstvene pobjede.

"Ono što je izgrađeno u 10 godina u Zagrebu nakon rata je herojsko čudo, a vi znate u što se pretvorila zemlja u 30 godina", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na to je ponovno replicirao Šeks kazavši da se "suprotstavljenost i podjela mogu prevladati samo dijalogom."

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo