VLADA U POSLJEDNJI TRENUTAK PROMIJENILA PRAVILA IGRE: / Sutra počinje predaja prijava za dodjelu subvencija, a banke već prijete tužbama

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek/Vecernji list

Sutra počinje predaja prijava za subvencionirane stambene kredite, no Vlada je u zadnji tren promijenila pravila igre. To je izazvalo reakciju banaka, koje prijete tužbama.

3.9.2017.
20:49
PIXSELL, Patrik Macek/Vecernji list
VOYO logo

Određeno da će se rang lista formirati po principu najbržeg prsta, a natječaj će trajati sve dok se ne potroši iznos od 37 milijuna kuna, koliko je Vlada namijenila za ovu mjeru.

Tko prvi ima prednost

U zgradu APN-a sutra će se od ranog jutra unositi hrpe spisa. Njihovi potpisnici će imati samo jednu nadu - biti među odabranima za subvencioniranje stambenih kredita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Lista će se raditi prema terminima prijave i kad će se potrošiti 37 milijuna kuna podvuć će se crta', izjavio je Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Iznad crte ostat će oko tisuću onih kojima će država u prve četiri godine financirati polovicu rate kredita. APN je već pozvao GONG da nadgleda predaju prijava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nama bi bilo puno draže da smo umjesto poziva u zgradu APN-a dobili pravi odgovor na pitanja koja smo postavili, a koja zapravo upućuju da APN treba javno svima objaviti na koji način će osigurati transparentnost cijelog procesa kako u APN-u tako i u bankama', rekla je za RTLJelena Berković iz GONG-a.

Ali problem je u omjeru kredita...

Iz APN-a odgovaraju kako su pripremili redomat kojim će zaprimati prijave dostavljača iz banaka, no redoslijed zaprimanja i obrade kredita u bankama neće biti kontroliran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To se vrlo jednostavno moglo riješiti jednom jednostavnom elektronskom evidencijom koja bi bila objavljena na internetu', dodaje Berković.

Iako su se korisnici mjesecima pripremali za natječaj, iz ministarstva su u zadnji čas promijenili pravila igre. Ograničili su broj prijava svake od pet banaka na maksimalno 20 posto, a umjesto pola - pola, omjer kredita bit će 75 posto za stanove, prema 25 posto za kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Oni klijenti koji su se bolje i na vrijeme pripremili i izabrali bolju banku koja im je podršku dala možda neće dobiti subvenciju zbog ovih potpuno nelogičnih kvota koje su tržišno, ekonomski i po logici neprihvatljive i donesene u zadnji čas i to je apsolutno neodgovorno', prenosi RTL riječi Vjeke Perotića, vlasnika agencije za kreditno posredovanje.

Zbog toga neke od banaka razmišljaju i o tužbama. Navala, doznaje se, nije izazvala velike potrese na tržištu nekretninama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pojedinci su mogli pokušati kratkotrajno iskoristiti ovu situaciju za podizanje cijena, no ostat će kratkih rukava', uvjerava Branko Papeš, vlasnik agencije za nekretnine.

Ipak, stručnjaci smatraju kako je riječ o vrlo loše provedenom natječaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo