[VIDEO] U MINISTARSTVO STIGLO 400 HOROR ISPOVIJESTI IZ HRVATSKIH BOLNICA: / 'Javnosti je puna kapa!'; Kujundžić otkrio što planira

Image
Foto: PIXSELL

Udruga Roda - roditelji u akciji predala je u Ministarstvu zdravstva 400 svjedočenja žena iz hrvatskih bolnica

15.10.2018.
10:44
PIXSELL
VOYO logo

Danas u deset sati ujutro aktivistice Udruge Roda - roditelji u akciji donijele su u Ministarstvo zdravstva 400 pisama u kojima su iznesena svjedočanstva žena iz hrvatskih bolnica. Budući da se žene tretiraju drugačije nego muškarci, iako to institucije, pa i sam ministar Milan Kujundžić, negiraju, predstavnici Rode rekli su kako su zatražili žurni sastanak s ministrom.

U međuvremenu, nakon što su predstavnice udruge Roda Kujundžiću jutros predale 400 pisama žena vezano za traumatična iskustva iz hrvatskih bolnica i susreta s njima, javnosti se obratio i ministar Kujundžić najavivši da će provjeriti navode i poslati inspekciju, izvještava N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MOSTOVA ZASTUPNICA UZVRATILA KBC-U SPLIT U KOJEM TVRDE DA ONA LAŽE: /

'Ako su me samo taknuli, zašto su me onda svezali'?

Image
MOSTOVA ZASTUPNICA UZVRATILA KBC-U SPLIT U KOJEM TVRDE DA ONA LAŽE: /

'Ako su me samo taknuli, zašto su me onda svezali'?

Sve je, zapravo, započelo prošli tjedan kada je Mostova zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić šokirala javanost ispričavši u Saboru svoje mučno iskustvo kada je završila na Hitnoj zbog spontanog pobačaja.

"Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo. Bez anestezije, na živo. Struganje maternice, unutarnjeg organa, na živo. To je bilo 30 najmučnijih minuta u mom životu", požalila se tada Ivana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZASTUPNICA ŠOKIRALA U SABORU: ‘Zavezali su mi ruke i noge i maternicu mi strugali na živo. Zar žene treba iskasapiti?’

Bol žena ne doživljava se jednako kao i bol muškaraca

Udruga Roda je stoga pozvala žene da im pošalju svoja iskustva. Iz mnoštva pisama koja su dobili, prema riječima predstavnika Rode, može se vidjeti kako se "bol žena ne doživljava jednako vrijednom kao bol muškaraca". Postojale su situacije u kojima se žene, navodno, vezalo za stol, a problem je prisutan posvuda u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasilni i bolni postupci

"Nosimo sa sobom 400 svjedočanstava žena koje su doživjele neku vrstu nasilnog, odnosno bolnog postupka prije, nakon ili za vrijeme poroda", izjavila je Daniela Drandić iz udruge Rode novinarima pred Ministarstvom zdravstva.

"Radi se o tome da žene prolaze kroz bolna stanja, a zdrastveni radnici ne prepoznaju da se takvo bolno stanje treba dodatno obezboliti", rekli su iz Rode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Javnosti je puna kapa. Mislim da će pritisak javnosti i žena biti dovoljan da ovog puta izguramo do kraja. Ne smijemo dopusti da se ovako nešto događa našim kćerima i unukama. Mi moramo biti te koje ćemo reći dosta", poručila je Drandić.

"Ovo je istina, ovo su priče 400 žena koje su nam se u samo dva i pol dana javile, ovo nije prvi da govorimo o tome, ali se nadam da je zadnji i da će se nešto po tom pitanju poduzeti", rekla je Drandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvršna direktorica Roda IvanaZanze istaknula ja kako se u tim slučajevima radi o rodno uvjetovanom nasilju nad ženama. "Nažalost, na ženama je da uvjeravaju institucije da se to dogodilo", rekla je Zanze.

Ministar Kujundžić šalje inspekciju

U obraćanju javnosti, nakon susreta s predstavnicama Udruge Roda, ministar Kujundžić je rekao da će uzeti u obzir sve primjedbe te ih provjeriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U nadzor će se ići kao i do sada. Sad ćemo posebno napraviti i edukaciju trudnica, da znaju što sve mogu dobiti preko HZZO-a", kazao je Kujundžić te nadodao da će poslati inspekciju "čim dobije dojavu koja ordinacija, bolnica ili liječnik".

Prvi rezultati inspekcije za 10 do 20 dana

Kako je rekao Kujundžić, prvi rezultati inspekcije očekuju se za 10 do 20 dana. Inspekcija će reagirati na svaku prijavu kao i, "načelno", na svaku anonimnu prijavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve što je neugodno treba provjeriti i sankcionirati", rekao je Kujundžić rekavši da će se u praksi sankcionirati sve ono što je dokazivo i suprotno zakonu, ovisno o samom slučaju.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo