'JAMES BOND ZA SIROMAŠNE' / Špijunski skandal ili srpske političke igre? Susjedi bruje o protjerivanju hrvatskog diplomata iz Srbije

Razlog protjerivanja ministarstvo Ivice Dačića nije navelo

21.11.2023.
21:39
VOYO logo

Hrvatsko veleposlanstvo u Srbiji ostaje bez prvog tajnika jer za službeni Beograd Hrvoje Šnajder je "persona non grata", javlja RTL Danas.

Razlog protjerivanja ministarstvo Ivice Dačića nije navelo. "Tijekom profesionalnog rada u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio Bečku konvenciju", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova Srbije, na što je Hrvatska uzvratila istom mjerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'PREDVIDJELI SMO ESKALACIJU, ALI...' /

Grlić Radman uzvratio: 'Protjerujemo srpskog diplomata. On je persona non grata'

Image
'PREDVIDJELI SMO ESKALACIJU, ALI...' /

Grlić Radman uzvratio: 'Protjerujemo srpskog diplomata. On je persona non grata'

"Sukladno članku 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, odlučili smo da se savjetnik srbijanskog veleposlanstva u Zagrebu Petar Novaković proglasi personom non grata", kazao je Grlić Radman u obraćanju medijima, a u noti je naglašeno da djelatnik treba napustiti teritorij Hrvatske.

Srpski mediji bliski vladajućima raspisali su se o protjerivanju hrvatskog diplomata. On je, tvrde, špijun koji je pokušao napraviti obavještajnu mrežu, vrbovao je ljude iz politike, medija i poduzetnike za rad u hrvatskoj obavještajnoj službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'James Bond za siromašne'

"Uopće nije uobičajeno da se prvi tajnik bavi obavještajnim radom, to su gluposti. Ovo znači da su hrvatski diplomati pod snažnim pritiskom operativno tehničkih mjera i radnji BIA-e i da se moraju čuvati i paziti", kazao je pak Ante Letica, bivši šef operater SOA-e.

Sve se događa manje od mjesec dana do izbora u Srbiji. Već tradicionalno korištenje Hrvatske u predizbornoj kampanji kao razlog protjerivanja vidi i politički analitičar Cvrtila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim što smo ustaše, mi smo država koja radi o glavi Srbije, a onda je najlakše povezati je sa špijunažom i mislim da je to slučaj sada, Hrvatska nešto radi protiv Srbije", pojasnio je Vlatko Cvrtila, politički analitičar, a oporba također smatra da je ovdje riječ o srpskim političkim igrama.

"To vam je kao što su optužili britansku tajnu službu M I6 da stoji iza prosvjeda poljoprivrednika. Veću glupost nisam čuo. To je službeni stav srpske vlade, totalni trash, James Bond za siromašne", kazao je saborski zastupnik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić, a Nikola Grmoja (MOST) poručio kako Hrvatska treba "staviti Srbiju tamo gdje joj je mjesto".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo