u Fondu za zaštitu okoliša / Supruga Bandićeva vozača dobila posao bez natječaja: 'Ne znam gdje mi supruga radi. Mislio sam da je u vrtiću'

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Krajina je na suđenju Bandiću naglo promijenio iskaz u svjedočenju kako je vozio službene aute na svinjokolju u Hercegovini

29.7.2020.
8:25
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Čovjek Milana Bandića preuzima državni fond težak dvije milijarde kuna. Javlja mu se samoinicijativno supruga Bandićeva vozača i suradnika sa životopisom. A fondu baš nedostaje šefica financijskih poslova. Pa gospođa odmah dobiva posao bez natječaja. 

To bi ukratko bila službena verzija koju je u 24 sata poslao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji od siječnja vodi Siniša Kukić, o tome zašto su zaposlili Editu Krajinu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospođa Krajina je inače vlasnica tvrtke Eko sajam, u kojoj je direktor njezin suprug Zdravko, vozač i osoba od povjerenja zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića. O tome kako tvrtka bračnog para Krajina dobije jeftino, bez natječaja, zakup Trga bana Jelačića, a onda skuplje iznajmi kućice, već su mediji pisali. 

Krajina je na suđenju Bandiću naglo promijenio iskaz u svojem svjedočenju kako je vozio službene automobile u privatne svrhe, uključujući i svinjokolju u Hercegovini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sugovornik 24 sata upućen u ovo zapošljavanje tvrdi da je prava verzija zapošljavanja ona u kojoj je zaposlena po pozivu iz gradske uprave. 

Kako je sve počelo? 

Vlada Andreja Plenkovića imenovala je u siječnju novog direktora Fonda nakon što je HNS-ovac Dubravko Ponoš morao otići zbog verbalnih napada i prijetnji sindikalistu. Novi direktor Siniša Kukić je nekad bio u SDP-u, ali je izašao iz stranke i približio se Bandiću. I tako je baš on izabran za direktora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko tri mjeseca kasnije u Fondu je zaposlena Edita Krajina, koja je dotad radila u računovodstvu zagrebačkog vrtića Budućnost. Plaće u fondu su značajno bolje nego u gradskim ustanovama, a kao voditeljica odjela, kako kažu za 24 sata, sigurno ima plaću znatno višu od prosječne u Hrvatskoj. 

Zdravko Krajina tvrdi da nema pojma gdje mu supruga radi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne znam da je zaposlena u Fondu za zaštitu okoliša. Nismo u dobrim odnosima u zadnje vrijeme, mislio sam da je još u vrtiću'', kratko  je rekao Krajina i prekinuo vezu.

Fond za zaštitu okoliša kaže da su u kratko vrijeme izgubili nekoliko djelatnica u sektoru financija, uključujući i voditeljicu. Zato su tražili i dobili suglasnost za zapošljavanje. Napominju da oni nisu obveznik javnih natječaja za posao, ali ih sukladno dobroj praksi provode. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U ovom slučaju bili smo onemogućeni provesti natječaj zbog korona virusa u travnju. Kako je gospođa Krajina podnijela zamolbu za zasnivanje radnog odnosa, a ima odgovarajuću stručnu spremu i radno iskustvo za navedenu poziciju, odobreno je njezino zapošljavanje'', odgovorili su iz Fonda koji vodi Siniša Kukić. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo