'SUPERMARKET ZBOG KOJEG SE TRESE CIJELA HRVATSKA': / Ugledni portal raspisao se o vezi između drame u Vladi, političkih elita i spašavanja Agrokora

Image
Foto: Pixsell, Screenshot

Ugledni Politico.eu objavio je tekst o dramatičnom potresu u hrvatskoj Vladi, raspadu koalicije HDZ-a i Mosta te o potencijalnoj vezi koju najveća hrvatska kompanija Agrokor ima s time.

7.5.2017.
8:15
Pixsell, Screenshot
VOYO logo

Članak je naslovljen 'Supermarket koji je potresao Hrvatsku', a Agrokor opisuje kao 'kompaniju koja je prevelika da bi propala'.

'Pokušaj spašavanja Agrokora srušio je vladajuću koaliciju desnog centra u Hrvatskoj, a mogao bi dovesti i do prijevremenih parlamentarnih izbora', piše Politico u tekstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bliska veza između politike i biznisa'

Politiko piše o 'otrovnoj mješavini rizičnog financiranja, blagog nadzora te bliskih veza između politike i biznisa'.

'Spašavanje Agrokora i njegove političke posljedice mogle bi natjerati najmlađu članicu EU-a na treće parlamentarne izbore u niti dvije godine, i to u trenutku kad se hrvatsko gospodarstvo, koje je jedno od najsiromašnijih u EU-u, počelo oporavljati nakon krize koja je trajala gotovo osam godina', piše Politico.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugledni medij piše kako je Agrokor u 95-postotnom vlasništvu Ivice Todorića, tajkuna kojeg često nazivaju 'Gazdom', a koji je karijeru počeo kao cvjećar, a danas živi u dvorcu u blizini Zagreba. Politico dodaje i kako je teško procijeniti važnost Agrokora za Hrvatsku.

'Naime, godišnji prihodi tog koncerna iznose oko 50 milijardi kuna, što je oko 15 posto hrvatskog bruto društvenog proizvoda', navodi Politico.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uplitanje Vlade

'Kad je Agrokor počeo propadati zbog gomile dugova, Vlada premijera Plenkovića hitro je donijela zakon koji je dobio nadimak 'lex Agrokor', a koji državi dopušta da preuzme kontrolu nad kompanijom te je sačuva od bankrota', piše Politico.

Kako navodi briselski portal, uplitanje Vlade u prvi je plan stavilo bliske odnose Agrokora s političkom elitom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog cijele gungule oko Agrokora Most je tražio smjenu ministra financija Zdravka Marića koji je nekoć imao visoku funkciju u financijama te kompanije, a sve je završilo tako što je Vlada ostala bez četvorice Mostovih ministara, a čelnik koalicijskog partnera Božo Petrov dao je ostavku.

'Prijevremeni izbori su izgledni'

'HDZ sada može pokušati složiti novu parlamentarnu većinu, ali ozbiljni razgovori o tome očekuju se tek nakon lokalnih izbora koji će se održati 21. svibnja. Ako ti razgovori propadnu, novi parlamentarni izbori čine se vrlo izglednima', navodi Politico.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za taj je medij aktualnu političku dramu komentirao i hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski.

'Ako nema nove većine i održe se novi izbori, HDZ će sigurno pobijediti jer je SDP u jako lošem stanju. No, HDZ opet neće moći sam vladati tako da ćemo opet gledati očajničku potragu za koalicijskim partnerima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Niz dužnosnika godinama dolazio iz Agrokora'

Afera s Agrokorom u prvi je plan stavila opasnost od bliskih veza jedne kompanije i političkih elita', rekao je Puhovski, dok Politico dodaje kako je niz državnih dužnosnika tijekom godina na funkcije dolazio upravo iz Agrokora.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo