OGLAS

trošenje na brzaka / Super sezona, galopirajuća inflacija i euro dovest će do novog vala poskupljenja nekretnina i zemljišta

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Oni s neprijavljenim gostima ili kešom koji ne mogu lako opravdati, također novac mijenjati za nekretnine

23.8.2022.
9:54
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Izvanredni rezultati turističke sezone, koja je nadmašila onu iz 2019. po zaradi - iznosi fiskaliziranih računa su, pokazuju prvi podaci, oko 35 posto veći nego 2019. - mogla bi na jesen i zimu biti razlog novog vala poskupljenja, osobito nekretnina, zemljišta i luksuzne robe, piše Jutarnji list.

Kako objašnjavaju sugovornici Jutarnjeg lista, u strahu od galopirajuće inflacije, novac zarađen u sezoni neće se trošiti dugoročno, kako je to dosad bilo uobičajeno, nego "na brzinu", kako vrijednost novca ne bi padala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najsigurniji i našem podneblju najprihvatljiviji način je ulaganje u nekretnine. Takav model ponašanja dodatno će potaknuti i skoro uvođenje eura te će oni s neprijavljenim gostima ili kešom koji ne mogu lako opravdati, također novac mijenjati za nekretnine. A takva će potražnja, smatraju, dovesti do novog rasta cijena nekretnina, koji je već ove godine oborio rekorde.

Inflacija će se nastaviti povećavati zbog očekivanog globalnog rasta cijena energije, ali i drugih faktora, kao što su negativne kamatne stope, procjenjuje ekonomist Željko Garača, koji smatra kako nije realno da se do kraja godine inflacija spusti sa sadašnjih 12,3 posto na projiciranih dva posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
stručnjak za nekretnine /

Boro Vujović: 'U Zagrebu više od 52% kupaca nekretnine plaća gotovinom. Cijene i balon? Ne možemo to reći'

Image
stručnjak za nekretnine /

Boro Vujović: 'U Zagrebu više od 52% kupaca nekretnine plaća gotovinom. Cijene i balon? Ne možemo to reći'

Predviđa da će novac koji su vlasnici turističkih obrta, tvrtki i poduzeća prijašnjih godina pretežno držali na računima i planirali dugoročna ulaganja, kao i novac zarađen u ovogodišnjoj turističkoj sezoni, sada početi ubrzano trošiti zbog straha da ne bude pojeden.

Ako cijelu Europu čekaju kriza i teški dani, toga neće biti pošteđena ni Hrvatska, ali ona se, za razliku od ostatka Europe, nalazi u specifičnoj situaciji: ulaska u eurozonu i Schengen, pa će i ekonomske aktivnosti i planovi u velikoj mjeri time biti obilježene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani Hrvatske oduvijek su u malom postotku bili zainteresirani za kupnju dionica i obveznica kao metodi štednje, uz tradicionalno nepovjerenje, mnogi imaju i loša iskustva, pa im se nekretnine pokazuju kao jedina varijanta spašavanja novca, piše novinarka Jutarnjeg lista Željka Godeč.

Kvadrat novogradnje već skuplji 20 posto

Cijena jednog kvadrata nove nekretnine u Hrvatskoj u prvom je tromjesečju ove godine u odnosu na isti period lani narasla za nevjerojatnih 20 posto, a stručnjaci predviđaju i daljnji rast. Pretvorimo li to u konkretne brojke, kupci nove nekretnine u Hrvatskoj (dakle, radi se o prosječnoj cijeni za cijelu zemlju) četvorni metar stana prosječno su početkom godine plaćali nešto više od 16.000 kuna, odnosno oko 2140 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, DZS je objavio da je kvadrat novog stana početkom 2021. u Hrvatskoj prosječno stajao 13.385 kuna, a da je u prvom tromjesečju ove godineu cijena narasla za 20 posto, što znači da je metar kvadratni novog stana koštao 16.062 kune. Rast od 20 posto u jednoj godini najveći je zabilježeni rast u posljednjem desetljeću.

Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Brak na prvu
Dosje Jarak
Bicemo prvaci sveta
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
San snova
Sluga naroda
Zlatni dečko
default_cta
Megadance
Južni vetar
Gabby
Ljubavna zamka
U klinču
default_cta
Savršene majke
Oklada stoljeća
VOYO logo

Telegram

Telegram

Image

Nakon Telegramovih otkrića i upada policije u Ministarstvo kulture, suradnik Nine Obuljen smijenjen s jedne od važnih funkcija