OTKAZI U DJEČJEM VRTIĆU / Sukob u Vrgorcu: 'Dobila je posao bez natječaja'; Otpuštena radnica: 'Ključ za sve je Gospodin osma ruka'

Image
Foto: Patrik Macek/Ivo Cagalj/Pixsell

Predsjednik Upravnog vrijeća dječjeg vrtića stao je na stranu gradonačelnika i prozvao otpuštenu radnicu

28.11.2018.
9:57
Patrik Macek/Ivo Cagalj/Pixsell
VOYO logo

Priča o obračunu vrgoračkog gradonačelnika s "uhljebima" dobila je nastavak.

Podsjetimo, Ante Pranićnedavno se pohvalio da je racionalizacijom administracije dobio dodatnu prostoriju za dječji vrtić. Ubrzo nakon toga oglasila se Senka Mihaljević koja je vodila računovodstvo vrtića, a koje među šestero zaposlenika koji su dobili otkaz. Ona Pranića optužuje da je na tih šest mjesta, zaposlio novih 14 ljudi, te da je na njeno mjesto zaposlio tzv. osmu ruku koja je glasala za rušenje proračuna i izlazak na nove izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobila je posao na neodređeno bez natječaja"

Nakon ovog obračuna, reagirao je predsjednik Upravnog vijeća dječjeg vrtića, Ivan Šarić te prozvao Mihaljević. Naglašava kako je ona primljena u vrtić kao zamjena za djelatnicu koja je na porodiljnom. Iako je u ugovoru bilo jasno naznačeno da njen radni odnos traje do povratka djelatnice, Mihaljević je ostala raditi u vrtiću gdje je bez natječaja dobila ugovor na neodređeno.

"Apsolutno razumijem bijes i srdžbu gospođe koja je dobila otkaz u našem vrtiću koji je imao 3 osobe zaposlene u administraciji ali nije imao pedagoga ili neko drugo stručno osoblje namijenjeno djeci. Shvaćam i političku pozadinu jer je gospođa politički aktivna. Kada uvodite red trebate biti spremni na takva prozivanja. To je zapravo nastavak svega što smo već prošli. Mogao bi napisati roman u kakvom smo stanju zatekli vrtić, ali biti ću kratak. Gospođa je primljena bez natječaja 1.5.2008.godine u Dječji vrtić kao zamjena jedne djelatnice koja je otišla tada na porodiljni dopust. U ugovoru je stajalo da radni odnos traje do povrata djelatnice s porodiljnog dopusta. Kada se djelatnica vratila, gospođa nije napustila ustanovu već je bez natječaja dobila novi ugovor na neodređeno 1.1.2013.godine za rad na računovodstvenom mjestu iako ima srednju stručnu spremu, a predmetno mjesto zahtijeva visoku ili višu stručnu spremu. To mjesto je novo izmišljeno tada, bespotrebno. Što se tiče pravne strane zatekli smo unutarnje akte iz 2004.godine pa zaista ne znam što je pravnik radio 8 sati dnevno u vrtiću kojeg pohađa 175-185 djece. Inače temeljem članka 37. Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe manji dječji vrtići (manje od 340 djece) trebaju imati suglasnost Osnivača (Grada) prilikom zapošljavanja tajnika, voditelja računovodstva ili administrativno-računovodstvenog radnika). Zatražili sam da nam dostave suglasnost prije svih poduzetih radnji Upravnog vijeća, međutim ta suglasnost nikada nije uopće napisana. Danas obnovljeni vrtić normalno funkcionira bez administracije sa svim novim aktima sukladno Zakonima, a računovodstvene i knjigovodstvene usluge za vrtić kao i za sve druge gradske ustanove što je nekada radilo ukupno 5 osoba u Vrgorcu, danas radi jedna osoba s plaćom od 4300 kn", stoji u reagiranju koje potpisuje Šarić, a koje je objavio portal Megamedia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije bilo lako raditi s mačem nad glavom"

Mihaljević je odgovorila na njegove prozivke nazvavši ga "glavnim egzekutorom aktualne vlasti".

"Radni odnos u Dječjem vrtiću „Pčelica“ sam uistinu zasnovala 01.05.2008. na određeno vrijeme. I bez prestanka do 12.12.2017. Radila sam na pola radnog vremena, 20 sati tjedno za što bih na kraju mjeseca dobila 2.300,00 kuna. Po naravi i prirodi nisam „džabalebaroš“ te sam svoj posao radila odgovorno, pošteno i savjesno. Bez ijednog dana bolovanja. Posao sam uredno obavljala i nakon njihovih novih akata (pravilnika i sistematizacije)  punih i nešto malo više od godinu, dana. Nije bilo lako vjerujte mi! Godinu dana raditi doslovno s mačem nad glavom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U vrijeme zasnivanja radnog odnosa Zakon o predškolskom odgoju nije zahtijevao VSS za obavljanje tih poslova. Pedagoški standardi su podzakonski akti! Odluka osnivača je potpisani Ugovor o radu.  U njihovim novim aktima mogli su tražiti i doktora znanosti. Što me ne bi ni čudilo ako bi dotični bio njihov sljedbenik.  Kad bi se svi u Hrvatskoj držali pedagoških standarda, vjerujte mi, da bi nažalost 85% vrtića u ruralnim sredinama i gradovima ostalo bez administrativnih službi. Što uzrokuju otkazi?! Što je standard? Evo ja bih po standardu za svoju visinu trebala imati 65kg ali, nažalost,  imam 80kg. Što sad?! Ali tipično za njih da su odmah sva koplja okrenuta prema meni! Eno je! Još diše!", stoji u njenom pismu.

"Ne dugujem ništa HDZ-u niti drugoj političkoj stranci"

Mihaljević poručuje da je mogu demantira koliko hoće, ali da ne mogu demantirati kronologiju zbivanja i svoju okupaciju vlasti. Ističe da je tzv. "Gospodin osma ruka" ključ za sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osobno nemam ništa protiv niti jednog uposlenog sljedbenika, neka ljudi rade, u ovom kršu treba od nečeg  živjeti. Je li moralna i neophodna bila streljana!? Nije život ni pravilnik ni sistematizacija ni komad papira. Život je neka druga priča i kruh naš svagdašnji. Možda sam danas sa svojih 56 godina trebala prebirati kontejnere. Ja i dalje živim i radim. Tako će i biti dok me zdravlje služi. Nisam nikad bila politički aktivna, samo uvijek spremna dignuti glas  na nepravdu.

"Politika je ku**a, a oni njeni sinovi!"

Ne dugujem ništa  HDZ-u niti bilo kojoj drugoj političkoj stranci. Za mene je politika KU**A, a oni koje sam opisala kroz kronologiju u mom reagiranju nisu ništa drugo već njeni sinovi! Draže bi mi bilo da ste me u tome demantirali. Pozdrav mom narodu i voljenoj zemlji! Poruka je:skinite paučinu s očiju!", zaključuje Mihaljević u pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo