SUKOB U OTVORENOM: / Lucić na sva usta hvalio bivšeg Agrokorovog menadžera, a onda ga Bauk žestoko poklopio

Image
Foto: HRT

Čeka li nas preslagivanje Vlade ili novi izbori – u HRT-ovom Otvorenom su raspravljali Franjo Lucić (HDZ), Arsen Bauk (SDP), dr. sc.

10.6.2016.
0:02
HRT
VOYO logo

"Imat ćemo mi 78 ljudi, a možda i više", rekao je Lucić i nastavio: "HDZ će predstaviti parlamentarnu većinu kada to bude bilo potrebno, a to je već za dan ili dva". Potom se malo predomislio i rekao da će se to dogoditi tek sljedeći tjedan, jer je u međuvremenu vikend, kada još ima prostora za dogovor.

Image
RASPLET KRIZE? /

Zdravko Marić najizgledniji HDZ-ov kandidat za novog mandatara

Image
RASPLET KRIZE? /

Zdravko Marić najizgledniji HDZ-ov kandidat za novog mandatara

"Tko je taj Most i taj Petrov da postavljaju uvjete HDZ-u", rekao je i nadodao da su mostovci uzeli sva najvažnija ministarstva. Za Petrova je rekao da dolazi iz male sredine, a ovo je država, te da se "on uplašio svega".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić je pespektivan stručnjak iz realnog sektora

Spomenuo je Zdravka Marića kao mogućeg mandatara, za kojeg je rekao da je mlad i perspektivan stručnjak, izabran u kvoti HDZ-a, a da nije član HDZ-a.

"Prvi put u 26 godina dolazi premijer iz realnog sektora, koji zna što je realni sektor, i upravo zato je gospodin Marić budućnost Hrvatske", rekao je o bivšem Agrokorovu izvršnom direktoru za strategiju i tržište kapitala. Nadodao je da imaju još neke kandidate te ustvrdio da su na Oreškovića pristali samo zato što je Most tražio nestranačkog premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o potencijalnoj podršci HSP AS-a i SDSS-a, s obzirom na to da je Pero Ćorić kategorički odbacio suradnju sa SDSS-om, Lucić je rekao da oni "računaju na sve ljude dobre volje pa tako i na njih". "Mogu sa sigurnošću reći da je njima itekako stalo do gospodarskog programa", rekao je.

"Jedino SDP-u odgovaraju novi izbori. Mi smo već stvorili parlamentarnu većinu", ponovio je Lucić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
(NE)OČEKIVANI REZULTATI VELIKE ANKETE: /

Doznajte kako bi izgledao Sabor ako kriza završi novim izborima!

'Isto ste govorili i za Oreškovića'

Arsen Bauk rekao je da ga pohvale Mariću podsjećaju na pohvale Oreškoviću. Ne vjeruje da HDZ ima parlamentarnu većinu.

Sedamdeset posto građana misli da su rješenje novi izbori, istaknuo je nekoliko puta. "Dosadašnja parlamentarna opozicija brojila je 71 zastupnika, dakle još nedostaje pet zastupnika Mosta da bi ta većina bila za izbore, da bi bila formirana", pojasnio je. "Mi u ovome trenutku realiziramo želju većine građana", nadodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nestabilnosti koje proizlaze iz Vlade nisu samo proizvod nekih određenih ljudi, Karamarka i Petrova, nego proizlaze iz cijele konstrukcije ove Vlade", smatra Višeslav Raos. "Konstruktivno glasovanje o nepovjerenju bilo bi dobra inovacija za Sabor, što znači da bi se paralelno s glasovanjem o nepovjerenju Oreškoviću, odmah nudilo novo ime oko kojeg se može skupljati većina", rekao je.

"Ako vi imate nestranačkog premijera, onda to može jedino funkcionirati ako imate cijelu Vladu nestranačku", smatra Raos. "Problem je bio taj što je Most došao s hrpom novih ideja, a HDZ s druge strane ima veliku priču o nizu promjena. Naposljetku i jedni i drugi guraju samo one politike koje su bitne za njih osobno i za njihove vjerne birače", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo