SUĐENJE PERKOVIĆU I MUSTAČU: / Svjedok Bandić ne zna ništa o otmici Lasića devedesetih

Image
Foto: AFP, MICHAELA REHLE

Svjedočenjem konzula RH Ivana Bandića u utorak je u Muenchenu započelo 86.

19.1.2016.
14:45
AFP, MICHAELA REHLE
VOYO logo

Trenutni konzul RH u Tuzli i bivši veleposlanik u Mađarskoj Ivan Bandić, rođak zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, svjedočio je video-linkom pred Visokim zemaljskim sudom u Muenchenu o saznanjima koja je kao djelatnik obavještajnih službi u Mostaru početkom 90-ih godina imao u vezi s tvrdnjama da je bivši čelnik savezne Službe državne sigurnosti Ivan Lasić početkom devedesetih bio otet i ispitivan u vezi sa slučajem ubojstva Stjepana Đurekovića.

"To je slobodna interpretacija jednog novinara"

Predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster upitao je Bandića je li točna tvrdnja koju je iznio u dnevniku Globus da je bivši emigrantski političar i jedan od glavnih svjedoka na suđenju Perkoviću i Mustaču, Bože Vukušić, oteo Lasića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je slobodna interpretacija jednog novinara koju ja nisam autorizirao. Informacije o Vukušićevoj otmici Lasića su došle do mene preko trećih", rekao je Bandić koji je video-vezom svjedočio iz Zagreba.

On je dodao kako tada "nije dobio službene informacije" o Vukušićevoj otmici Lasića nego da su njega došle "samo glasine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslijepodne dolazi Šeks

Bože Vukušić, bivši emigrantski političar i djelatnik Saborskog povjerenstva za ispitivanje žrtava rata i poraća koje je djelovalo početkom devedesetih, jedan je od glavnih svjedoka optužbe u procesu protiv Perkovića i Mustača, a dio Vukušićeva iskaza zasniva se i na svjedočenju Ivana Lasića 1992. Vukušić je informacije dobivene od Lasića objavio i u svojoj knjizi "Tajni rat Udbe protiv hrvatskog iseljeništva".

Ivan Lasić je kasnije, svjedočeći pred sudom u Muenchenu, opovrgao navode koje je dao početkom 90-ih tvrdeći da je tada bio otet i da je iskaz dao pod prisilom pa se tako, po njegovu iskazu pred sudom, i Vukušićeve informacije koje terete Perkovića i Mustača zasnivaju na prisilnom iskazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje se nastavlja tijekom poslijepodneva svjedočenjem savjetnika predsjednice RH Vladimira Šeksa, kojeg je upravo Ivan Lasić tijekom svog svjedočenja indirektno optužio za suradnju sa SDS-om.

Image
SUĐENJE ZA UBOJSTVO ĐUREKOVIĆA: /

Šeks pozvan kao svjedok na suđenju Perkoviću i Mustaču

Image
SUĐENJE ZA UBOJSTVO ĐUREKOVIĆA: /

Šeks pozvan kao svjedok na suđenju Perkoviću i Mustaču

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo