'Sude mi, a sin mi je od cjepiva dobivao rane'

10.5.2010.
12:52
VOYO logo

Djetetu je poslije cijepljenja dijagnosticiran neurodermitis, a kad su roditelji pedijatrici prijavili nuspojave na cjepivo, uzvratila im je da je cjepivo okidač, ali ne i uzrok bolesti, te ih naručila za sljedeće cijepljene za mjesec dana. Mladi roditelji, oboje visokoobrazovani, našli su novu pedijatricu, koja zbog nuspojava više nije inzistirala na cijepljenju.

No, kad je dijete lani došlo na pregled kod liječnice školske medicine zbog upisa u školu, ona ih je prijavila sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravstva. Otac dječaka V. P. prekršajno je prijavljen zbog neprovođenja imunizacije prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocu prijeti 2000 kuna kazne

"Suprug je potpisao formular da odbija cijepiti dijete zato što sam ja našeg sina držala na rukama i bilo mi je nespretno potpisati se", objasnila je majka slučajnost zbog koje je prijavljen suprug, a ona nije. Ocu prijeti 2000 kn kazne, no ne postoji zakonska norma kojom se roditelja može prisiliti na cijepljenje.

U optužnom prijedlogu se navodi i da u djetetovu zdravstvenom kartonu nema nuspojava na cijepljenja. No, otac je sudu priložio kopiju kartona u kojem su one navedene. Sutkinji je kazao da se ne osjeća krivim što je odbio cijepiti dijete zbog burne reakcije na prijašnja cijepljenja. Supruga i on u sudnici su se doimali sigurni u svoju odluku, koju su donijeli nakon što su se, kažu, educirali i razgovarali s mnogim liječnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fotografije rana nisu dokaz

Odvjetnik Josip Mađarić podsjetio je sud na članak 11 pravilnika Ministarstva zdravstva u kojem se navodi da su kontraindikacije opravdan razlog za odbijanje cijepljenja. Smatra da je iz kartona vidljivo da je neurodermitis reakcija na cjepivo. Predočio je i otpusno pismo u kojem piše da u djeteta u dobi od tri mjeseca nakon cijepljenja nastaje promjena – atopijski dermitis. Roditelji su sutkinji željeli pokazati i fotografije na kojima se djetetu vide rane na tijelu, no ona im je rekla da ih ne smije gledati jer nisu dokaz u postupku.

"Kao majka troje djece mogu imati jedno mišljenje, ali drugo kao sudac, koji može suditi samo po zakonu", obrazložila je sutkinja Gordana Prpić, koja će u lipnju saslušati liječnicu školske medicine i imunologa, a onda se očekuje presuda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teorije 'za' i 'protiv' cjepiva

Procjena je pedijatara da manje od 5 posto djece ima alergijske reakcije na cjepiva. Postoje teorije 'za' i 'protiv' cjepiva, osobito nakon što se nastanak nekih autoimunih bolesti u djece počeo povezivati s cjepivom. U Sloveniji je cijepljene obvezno, ali roditelj koji ne želi cijepiti dijete potpisuje da će snositi odgovornost i platiti troškove liječenja ako mu se ono razboli. U nekim zemljama nije obvezno, ali se necijepljena djeca ne mogu upisati u vrtić i školu.

Inače, ovaj otac nije osamljen slučaj. Na Prekršajnom je sudu i postupak protiv majke Z. M. K., koja je prestala cijepiti kćer u prvoj godini života zbog alergijske reakcije. Sutkinja je zatražila dokumentaciju pa će donijeti presudu. Još jednu majku čeka prekršajni postupak zbog istog, piše Večernjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo