pitanje svih pitanja / Sudbina HOS-ove ploče u Jasenovcu: premijer Plenković se u stranci bori s otporima, ima li ministar uprave rješenje?

'Tražimo rješenje gdje sadržaj na ploči ne bi ničije osjećaje vrijeđao, a naći ćemo rješenje vrlo brzo', poručio je premijer Andrej Plenković

29.8.2017.
18:49
VOYO logo

Na Markovu trgu promenade cijeli dan - u Vladu su dolazili ministri, premijer je primio mljekare, no, izjave nije davao. A onaj koga su svi čekali - ministar Kuščević ne želi otkriti koja je sudbina ploče s HOS-ovim grbom na kojem je natpis "Za dom spremni".  

Je li po vama zakonsko rješenje da ploča ostane ili se ukloni?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa, evo, to ćemo vidjet nakon što iskonzultiramo nadležna tijela.

Koji je vaš stav?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To ćete znat kad bude gotovo.

O ploči s ustaškim pozdravom, ministarstvo uprave prikuplja mišljenja raznih udruga i institucije, a to će uputiti Vladi, koja potom treba donijeti preporuku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo prikupili 95 posto traženih mišljenja i sugestija, vjerujem da ćemo vrlo brzo dobiti to i proslijediti Vladi RH. Bit ćemo pametniji nakon današnjeg sastanka", rekao je Lovro Kuščević (HDZ), ministar uprave.

U Vladi su se zadržali tek nekoliko minuta, a zatim u promijenili lokaciju sastanka. Potpredsjednik Vlade HNS-ov Predrag Štromar za sastanak, kaže, nije znao. Ponavlja de je u stalnom kontaktu s premijerom i da ploča u Jasenovcu neće još dugo stajati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ploče braniteljima trebaju biti, mi smo protiv toga da budu fašistička obilježja na tim pločama, a to je konkretno poklič i pozdrav koji se nalazi na toj ploči, želimo da toga nema u javnom prostoru RH", kaže Predrag Štromar (HNS), potpredsjednik Vlade.

S druge strane, pripadnici HOS-a jasno su istaknuli da će se boriti za ostanak ploče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nećemo sjedit i gledat kako skidaju ploču, upotrebit ćemo sva legalna sredstav, ako treba ići na referendum, obratit se međunarpdnim sudovima", jasno će Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a.
HDZ-ovi ministri i predsjednik Sabora o ploči ne žele razgovarati.

No, jasno je da i u Vladi i u HDZ-u postoje dvije struje. Milijan Brkić rekao je da oni koji žele skinuti ploču nikada nisu ni željeli Hrvatsku, danas pojašnjava da će svaka Hrvatica i Hrvat, te oni koji Hrvatsku osjećaju svojom Domovinom shvatili što želi reći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niti HDZ, a ni ja osobno ne relativiziramo, niti veličamo  simbole niti jednog totalitarnog režima i odavno smo ih osudili. To je već odavno svima jasno, kao sto je jasno tko su Ti koji u dnevno političke svrhe izvlače ploče i simbole s ciljem stvaranja histerije i dizanja tenzija koje samo štete Hrvatskoj", poručuje.

A kome je sklon ministar Uprave - koalicijskim partnerima ili dijelu HDZ-a koji je protiv uklanjanja ploče - ne želi odgovoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ma zaista nisam sklon nikome nego zakonskom rješenju, to je jedino na što će Vlada i ja kao član te vlade pristati", kaže ministar.

Kakvo će rješenje donijeti, najvjerojatnije će se znati u rujnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uživo se u RTL Danas javila reporterka Damira Gregoret. Što je rekla, pogledajte u videu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo