UDRUGA FRANAK PREDSTAVILA SVOJ MODEL SUBVENCIONIRANJA KREDITA: / 'Ono što predlaže država više pogoduje bankama'

Image
Foto: PIXSELL
16.1.2017.
13:02
PIXSELL
VOYO logo

Promjena predloženog modela subvencioniranja odvijala bi se na način da se umjesto subvencioniranja pola otplatnog obroka prihvati model subvencioniranja cijelog iznosa kamate. Na taj bi način dužnim tijekom prve četiri godine otplate, otplaćivao samo dio glavnice u anuitetu. Za svako novorođeno dijete, postojala bi mogućnost produljenja vremena subvencija, kao i za jednu godinu ako je podnositelj zahtjeva ili član njegovog obiteljskog domaćinstva osoba s utvrđenim invaliditetom.

Subvencioniranje ne ograničiti minimalnim rokom otplate na 15 godina

Udruga Franak je u svom priopćenju istakla da također predlažu da se subvencioniranje ne ograničava minimalnim rokom otplate na 15 godina iz razloga što u našem modelu nije moguće zlorabiti subvenciju kao što je to moguće kada bi se subvencioniralo polovicu anuiteta. Smatraju da model koji predlaže Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja više pogoduje bankama jer one zarađuju na kamatama u dugoročnijim kreditima. Model koji predlaže Udruga Franak, stoji u njihovu priopćenju, omogućio bi da subvenciju koriste i građani kojima nisu potrebna velika sredstva za kupnju prve nekretnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Na taj način bi se sredstva subvencije efektivnije iskoristila, jer bi se smanjio ukupni trošak kamata, pa bi zato mjeru moglo koristiti više građana, što bi imalo veći pozitivni efekt po državni proračun zbog veće naplate PDV-a i poreza na nekretnine, čime bi i sama subvencija bila isplativija za državu', smatraju u udruzi.

Image

'RH se mora odlučnije postaviti prema bankama'

'Umjesto ograničavanja maksimalne kamatne stope iz Nacrta, Udruga Franak predložila je ograničavanje maksimalne kamatne stope na prvih 10 godina otplate za kredite do 20 godina otplate te na prvih 15 godina otplate za kredite preko 20 godina otplate. Takav prijedlog, kada bi se usvojio, zaštitio bi buduće dužnike od kamatnog rizika, a posljedično njihove obitelji od egzistencijalnog rizika. To nije nikakav problem za banke, jer smo svjedoci da danas banke na tržištu nude fiksne kamatne stope na rok od 15 godina, a neke stambene štedionice čak i na dulji rok. Država u slučaju subvencioniranja mora zahtijevati od banaka da snose dio rizika, pogotovo kad je riječ o kamatnom riziku, a ne kao sada većinu rizika svaljivati na leđa dužnika', priopćila je udruga Franak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju i kako se Republika Hrvatska mora odlučnije postaviti prilikom postavljanja uvjeta bankarskim institucijama. Ako država želi potaknuti ljude na povećanje obitelji i ostanak u domovini, onda mora maksimalno zaštititi te obitelji od opasnih i dugoročnih rizika, ističu u udruzi.

'Pohvaljujemo što se ide u projekt subvencije i što se ipak radi na podršci mladim obiteljima, međutim takav projekt se mora napraviti mnogo kvalitetnije, na dobrobit mladih hrvatskih obitelji', smatraju u Udruzi i dodaju da bi vlast trebala razmisliti i o nekim drugim mjerama potpore svim dužnicima koji imaju stambene kredite te razmisliti i o ponovnom propisivanju poreznih olakšica za plaćene kamate po stambenom kreditu, dodaje se u priopćenju Udruge Franak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SUBVENCIJE STAMBENIH KREDITA KREĆU VEĆ OVOG LJETA? /

Evo koliki će dio kredita pokriti država i kolika će biti najveća kamatna stopa

Image
SUBVENCIJE STAMBENIH KREDITA KREĆU VEĆ OVOG LJETA? /

Evo koliki će dio kredita pokriti država i kolika će biti najveća kamatna stopa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo