Studenti upali na sjednicu Senata i prekinuli je

Sedamdesetak studenata u Zagrebu je u utorak poslijepodne 'upalo' na sjednicu Senata Sveučilišta i gromoglasno je prekinulo.

8.6.2010.
19:11
VOYO logo

Studenti su u utorak nasilno ušli na zatvorenu Sjednicu Senata te je prekinuli na taj način još jednom naglasivši da se ne slažu s modelom plaćanja školarina.

cate-201006080640004Nakon ulaska u prostorije u kojima se sjednica održavala pročitali su svoj proglas, a rektor Aleksa Bjeliš tada ih je upozorio da školarine uopće nisu bile tema sjednice. Bjeliš je naglasio kako će novu odluku o plaćanju školarina donijeti do 13. srpnja, te zatražio studente i medije da se udalje sa sjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav prijedlog nije naišao na odobravanje kod studenata, koji su izviždali rektora a potom se nisu dali van iz prostorija. Nakon nekog vremena sjednica je prekinuta i odgođena.

U prostoriju u kojoj se sjednica održavala pobunjeni studenti održali su kratko vlastitu press konferenciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na njoj su još jednom upozorili na loš model plaćanja školarina.

"Po tom će novom modelu samo prva godina biti besplatna, dok će se na višim godinama plaćati ovisno o broju nepoloženih ispita, čija se vrijednost računa u tzv. ECTS-bodovima (jedan ispit ima prosječno oko 5 ECTS-bodova, no to ovisi o ispitu i fakultetu). Iako takav model može na prvi pogled izgledati privlačno, riječ je samo o zgodno upakiranoj zamci. Naime, po tom novom modelu će svoj studij morati plaćati čak i više studenata nego dosad. Jedini koji će od plaćanja biti izuzeti su oni studenti koji polože apsolutno sve ispite tijekom godine, uključujući i izborne i prenosive ispite. To će u praksi, s jedne strane, značiti da će vjerojatno oko 80% studenata plaćati svoj studij, a, s druge strane, da će doći do pada kvalitete studiranja jer će mnogi htjeti na silu dati što više ispita (da ih ne bi morali plaćati) bez obzira na ocjenu i kvalitetu naučenog. Ne treba ni spominjati da će opet najdeblji kraj izvući studenti lošije financijske situacije koji uz studij moraju raditi pa nemaju toliko vremena za učenje", tvrde studenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201006080349006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo