STUDENTI OSJEČKOG FAKULTETA U STRAHU: / 'Jedan kolega je zaražen, a ispiti se normalno održavaju! Pa tu ima i trudnica...'

Image
Foto: Sveučilište u Osijeku

Iako je prodekanica svojim studentima poslala dobronamjernu poruku, osječki studenti kažu da su prestrašeni i da nevoljko polažu ispite uživo jer se boje zaraze

25.6.2020.
14:44
Sveučilište u Osijeku
VOYO logo

Student Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku zaražen je koronavirusom, doznaje portal MojFaks od studentice osječkog Sveučilišta koja je željela ostati anonimna.

Portal je došao u posjed službenog maila prodekanice za nastavu, prof. dr. sc. Emine Berbić-Kolar, koja studente poziva na oprez i pridržavanje zaštitnih mjera od zaraze koronom. Dakle, ispiti će se na fakultetu održati unatoč tome što je jedan student ima infekciju Covid-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Nadalje vas molim da poštujete upute koje sam vam u nekoliko navrata napisala i poslala, od držanja fizičke distance, boravka do 20 osoba u učionici istovremeno, obavezne dezinfekcije ruku pri ulasku u zgradu, poštivanja rasporeda održavanja ispita, ujedno vas molim da se ne zadržavate u prostorima Fakulteta ili ispred njega", stoji u obavijesti prodekanice Berbić-Kolar studentima. Na kraju maila nalazi se zaključak u kojem kaže da se nada da će ovo ostati jedini slučaj zaraze u toj instituciji.

Image
VIRUS SE OPET ŠIRI, A GRBA BUJEVIĆ PORUČUJE: /

'Broj zaraženih još će rasti, ne može mi nitko reći da ne može sašiti masku'

Image
VIRUS SE OPET ŠIRI, A GRBA BUJEVIĆ PORUČUJE: /

'Broj zaraženih još će rasti, ne može mi nitko reći da ne može sašiti masku'

Studenti u strahu: 'Fakultet pohađaju i trudnice te osobe s respiratornim problemima'

Iako je prodekanica svojim studentima poslala dobronamjernu poruku, studenti su portalu MojFaks ispričali da su prestrašeni i da nevoljko polažu ispite uživo. Kako kažu, strah ih je zaraze. Studentica koja je ispričala što se događa s ispitima na osječkom Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti tvrdi da se neke mjere osiguravanja higijenske ispravnosti prostorija ne poštuju. Isto tako, kaže da se u studentskim Facebook grupama širi i neprovjerena informacija da se zaraženi kolega nalazi na respiratoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dezinfekciju prostora i zračenje učionica između studenata nismo nikad vidjeli... Razmaka za vrijeme pisanja ispita ima, ali ne po propisima. Studente s rubnom temperaturom od 37,1 slali su 'na hlađenje' prije polaganja ispita. Nisu samo stariji profesori ugroženi... I nas studenata ima iz rizičnih skupina – ima kolegica trudnica, jedna kolegica je starije životne dobi, par kolegica ima respiratorne bolesti...", ispričala je osječka studentica portalu MojFaks. Dodaje da se do sada nikome nisu na ovo žalili jer strahuju "od stigmatizacije i reakcije od strane profesora koji zahtijevaju pisanje ispita u prostorima fakulteta".

Studentica nudi rješenje

Studentica navodi da joj nije jasno zašto se i dalje inzistira na polaganju ispita na fakultetu pa nudi rješenje: polaganje ispita online. Polaganje ispita "na daljinu" jest u skladu s preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite kao i HZJZ-a. Isto tako, njezin prijedlog je da se ispiti odgode za neki kasniji termin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Ne moraju nam dati pisanje online, ako misle da ćemo prepisivati... Nego neka nam omoguće kasnije pisanje ili prenošenje predmeta... Pa kasnije polaganje...U onom baš kriznom periodu od ožujka nismo ni imali predavanja, jedino je profesor iz matematike bio ažuran i slao nam prezentacije s gradivom. Od ostalih ni traga ni glasa do početka petog mjeseca kad su nam svi poslali svoje zaostatke i zadatke kojih je bilo mali milijun u kratkom periodu", očajna je ova studentica.

Novinari portala MojFaks zatražili su od Rektorata Sveučilišta J. J. Strossmayera očitovanje u vezi ove informacije studentice, međutim, do trenutka objave članka odgovor nije stigao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo