Studenti: Država nagrađuje lijene i bogate

Fuchsovim modelom država bi financirala vječno studiranje bogatim i lijenim studentima, tvrde studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

9.12.2009.
11:39
VOYO logo

"Potpuna je neistina da se zalažemo za vječno studiranje. Sadašnjim prijedlogom ministar Fuchs nudi i da se uz mehanizam po kojem studenti koji ne skupe 18 ECTS bodova u godinu dana – ili 35 u dvije – gube pravo na studij, uvede i novčano kažnjavanje. Time se samo termin 'školarina' zamjenjuje s terminom 'zakasnina'. Nejasno je, ako ministar već dijeli studente na uspješne i neuspješne, zašto bi zadržavali neuspješne samo zato što imaju novca da to plate. Odnosno, zašto bogati imaju pravo biti neuspješni? Bitno je istaknuti da te školarine ili zakasnine pokrivaju samo dio troškova studija, dok ostatak financira država. Dakle, Fuchsovim modelom država bi financirala vječno studiranje bogatim i lijenim studentima.

Osim toga, jedino relevantno istraživanje o ovom problemu provela je Danijela Dolenec i ono je pokazalo da studenti koji ne plaćaju studij ne studiraju dulje od onih koji plaćaju školarine. No, dulje studiraju oni studenti koji moraju raditi uz studij, recimo zato jer si ne mogu priuštiti troškove života u mjestu studiranja. Ukoliko ih se dodatno financijski penalizira, upravo će ti studenti gubiti pravo na studij jer neće moći platiti zakasnine, dok će oni kojima roditelji imaju novca moći plaćati svoje neispunjene obveze i vječno studirati. Dakle, kažnjava se rad, a nerad se nagrađuje", ispričalo je nekoliko studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu u intervjuu za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju kako je Fuchsov model također podložan i manipulacijama, jer je "moguće dizati cijenu ECTS boda, tako da je moguće da će plaćati više studenata nego sada i da će iznos školarina biti veći".

Studenti tvrde da su blokade, prekinute prije nekoliko dana, ipak polučile rezultat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije prve blokade plan MZOŠ-a bio je uvođenje plaćanja na svim razinama i samo je studentska borba to zaustavila. Sada se ipak nude drugačiji modeli. Osim toga, jesenskom blokadom 'prisilno' je na javnu raspravu stavljen prijedlog Zakona o sveučilištima s kojim akademska zajednica nije bila upoznata dok studenti nisu dali nacrt na uvid. Došlo je i do reakcija – Senat sveučilišta u Puli odbacio je taj prijedlog te podržao naše stavove", pojašnjavaju studenti koji su, kako je to kod njih uobičajeno, željeli ostati anonimni.

Prethodni članci:

arti-200912050181006 arti-200912050033006 arti-200912020558006 arti-200912010669006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo