Postupanje prema Duhačeku /

Stručnjakinja za medijsko pravo: 'Sve je jako neobično i upućuje na loše namjere prema novinaru'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatska odvjetnica i stručnjakinja za medijsko pravo V. Alaburić napominje kako bi se slučaj 'Duhaček' ubrajao u kategoriju verbalnog delikta

17.9.2019.
7:00
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Novinar portala Index, u ponedjeljak uhićen u zračnoj luci u Zagrebu, na zagrebačkom je Prekršajnom sudu proglašen krivim zbog objave na društvenim mrežama kojom je uvrijedio policiju. Duhaček je kažnjen kaznom od 754 kune, odnosno 200 njemačkih maraka.

Uhićen je i osuđen zbog objave na Twitteru u kojoj je, među ostalim, napisao zabranjen akronim ACAB. Za satiričnu obradu pjesme "Vila Velebita", koju je preimenovao u "Govna Velebita", referirajući se na fekalije u Jadranu, presuda će biti izrečena za tri dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O postupanju prema novinaru za Index je komentirala Vesna Alaburić, hrvatska odvjetnica i stručnjakinja za medijsko pravo.

"Ne sjećam se da je ikada u proteklih tridesetak godina protiv nekog novinara ili bilo kojeg građanina pokrenut prekršajni postupak zbog onog što je negdje napisao, uključujući napise i priloge na društvenim mrežama. Smatram da Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira ne sadrži ni jednu jedinu odredbu koja bi omogućila prekršajno kažnjavanje za sadržaje objavljene u medijima ili na društvenim mrežama. Utoliko ovaj postupak smatram presedanom za koji iskreno vjerujem da će biti posljednji takav primjer reagiranja na javno izgovorenu riječ i smatram da se radi o nedopustivom ataku na slobodu javnog izražavanja", kazala je Alaburić za Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako netko može biti zadovoljan ili nezadovoljan obradom bilo koje pjesme, ali zbog toga nitko ne bi smio u jednoj demokratskoj zemlji biti kažnjen ni na koji način. Podsjeća kako od svih mogućih pjesama propisi „štite isključivo himne i ne postoji nijedan drugi propis koji zabranjuje parodiranje ili komentiranje ili varijacije na temu bilo koje druge pjesme“.

Kategorija verbalnog delikta

Hrvatska odvjetnica i stručnjakinja za medijsko pravo napominje kako bi se slučaj 'Duhaček' ubrajao u kategoriju verbalnog delikta i kažnjavanja za izgovoreno mišljenje.

"Smatram da je vrlo neobično. On se sam javio policiji i želio im reći sve što ih zanima, a to nije uspio napraviti. I sljedeći dan biva priveden iz zračne luke. To je više nego neuobičajeno i upućuje na neke loše namjere prema novinaru. Smatram da se takvo postupanje policije ne može opravdati i ne sjećam se da je policija na sličan način ikada postupila kad se radilo o nekim drugim sadržajima koji su nailazili na negativne reakcije nekog dijela javnosti“, zaključuje Alaburić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo