VAL PROIZVODA POVUČEN S POLICA / Stručnjakinja otkrila trebamo li brinuti: 'Jednokratnim unosom se neće narušiti zdravlje, ali...'

'Nije to sad nešto novo. To se već 2020. godine nalazilo i povlačilo s tržišta. Sada se to samo intenziviralo iz razloga što je vjerojatno neka količina tih sirovina uvezena u Europu, koje očito ne kontroliraju prije stavljanja u proizvod', rekla je Bošnir.

13.8.2021.
20:39
VOYO logo

Nakon što je danas iz trgovina povučen još jedan proizvod zbog zabranjenih supstanci u njemu, u RTL-u Danas gostovala je voditeljica Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Jasna Bošnir.

Bošnir je rekla da je sigurno da ne znamo točan broj na policama, ali i da u Europi nije bolja situacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije to sad nešto novo. To se već 2020. godine nalazilo i povlačilo s tržišta. Sada se to samo intenziviralo iz razloga što je vjerojatno neka količina tih sirovina uvezena u Europu, koje očito ne kontroliraju prije stavljanja u proizvod", kazala je.

Image
PROVJERITE JESTE LI IH KUPILI /

Ministarstvo poljoprivrede povlači popularne sladolede zbog pesticida

Image
PROVJERITE JESTE LI IH KUPILI /

Ministarstvo poljoprivrede povlači popularne sladolede zbog pesticida

Jednokratnim unosom neće se narušiti zdravlje

"Postoje propozicije za stavljanje hrane na tržište. Uredba 396 o pesticidima daje maksimalno dozvoljene količine za određene skupine hrane, što varira o proizvodu. Jedna je za žitarice, jedna za začine, itd. Rade se razni toksikološki testovi i naravno postoji procedura o izboru testova. Prate se razni parametri. Nakon toga se dobiva važan podatak, a to je LD 50 - količina tokšinog spoja koja ubija 50 posto ispitanih životinja i prema njoj se računa maksimalno dozvoljena količina određene supstance", pojasnila je nadalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pozdraviti je što se ti proizvodi povlače, a jednokratnim unosom se neće narušiti zdravlje, veli. Ali dugoročno svakako nije u redu.

"Zato se kontrolira hrana i ona mora biti ispravna jer inače dolazi do kumulativnog efekta u tijelu. To je posebno problem kod male djece", nadodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije isto za čovjeka i dijete

Upitana što će se dogoditi ako, primjerice, dijete to jede godinu dana, govori da istraživanja rađena na etilen oksidu uglavnom ga svrstavaju u mutagenu, kancerogenu supstancu i nakon određenog vremena se mogu javiti simptomi takve vrste.

"Govorimo o svakodnevnoj konzumaciji, dulje od godinu dana. To nije za svakog čovjeka i dijete isto i ovisi o organizmu", rekla je Jasna Bošnir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo