'JOŠ NIJE STJERAN U KUT' / Stručnjak za međunarodne odnose da Putin ima cijeli niz opcija: 'Onaj tko baci prvu bombu, mora računati na jednu stvar'

Bandov kaže da bi Putinov poziv na djelomičnu mobilizaciju kod Rusa mogao stvoriti osjećaj da direktno sudjeluju u ratu

21.9.2022.
21:07
VOYO logo

Gost RTL-a Danas bio je Goran Bandov, stručnjak za međunarodne odnose sa Sveučilišta u Zagrebu koji je govorio o izazovima pred Rusijom i svijetom, a samim time i Hrvatskom. Bandov je rekao da unatoč Putinovim prijetnjama nuklearno oružje još nije opcija.

"Sigurno u ovom momentu nuklearno naoružanje još nije opcija. On još nije stjeran u kut, ako ikad bude bio stjeran u kut onda ćemo moći ozbiljnije razgovarati. To bi značilo da nema apsolutno niti jednu opciju, da ga njegov narod stjera. U ovom momentu još nismo u toj fazi, on ima još cijeli niz opcija koje može koristiti u ovom ratu i nuklearno je samo faza zastrašivanja. Ona je ružna, strašna i opasna, ali je još daleko od pritiskanja bilo kakvog gumba", kazao je Bandov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'VRLO JE NEZADOVOLJAN' /

Jadranka Kosor tvrdi da treba shvatiti ozbiljno ono što govori Putin: 'Podsjetila bih na vrijeme uoči toga...'

Image
'VRLO JE NEZADOVOLJAN' /

Jadranka Kosor tvrdi da treba shvatiti ozbiljno ono što govori Putin: 'Podsjetila bih na vrijeme uoči toga...'

'Onaj tko baci prvu bombu, mora računati da je druga već kod njega'

"U tome sigurno svi gube, uključujući i Rusiju. Onaj tko baci prvu bombu, mora računati da je druga već kod njega i da će biti bačena na njega. To je jedna vrlo vrlo opasna eskalacija koja sumnjam da će se dogoditi. Nema u ovom momentu prikazivanja da bi to išlo u tom smjeru. Zapravo se radi o jednoj klasičnoj metodi zastrašivanja koja jest doktrina zastrašivanja, da plašite nekog na suprotnoj strani da ćete ga napasti. Današnji govor ne razlikuje se previše od dosadašnjih. Kada ga analizirate više-manje sve elemente ima prethodnih govora. Jedina razlika je pitanje mobilizacije. "

Dodao da bi Putinov poziv na djelomičnu mobilizaciju kod Rusa mogao stvoriti osjećaj da direktno sudjeluju u ratu. "Ono što sigurno može stvoriti je osjećaj da je rat sada i u Rusiji. Da Rusi direktno sudjeluju u tom ratu. Dosad su značajno bili pošteđeni tog osjećaja i rat se za njih događao negdje jako daleko. Njihov život donekle je tekao redovnim putem, donekle su bili zaštićeni. S ovim momentom da možete u 5 ujutro dobiti poziv, trebate biti spremni i sjesti u autobus i da idete na bojišnicu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zapad neće priznati referendume'

Dodao je da je mobilizacija bila logičnija prije nekoliko mjeseci. "Vjerojatno negdje u travnju bi bila puno logičnija, ali mobilizacija je nešto što je Putin stalno izbjegavao. Vidimo da i sad nije raspisao opću mobilizaciju nego djelomičnu. Mobilizacija je ulazak rata u samu Rusiju. Bilo bi logičnije da je to napravio ranije i da je imao više vojnika na terenu. Sada dovesti nekoga iz bilo kojeg grada u Rusiji na bojišnicu bez ikakve pripreme neće biti tako jednostavno. To nije vojnik kakvog trebate na terenu", kazao je Bandov.

Komentirajući provođenje referenduma u osvojenim ukrajinskim regijama, Bandov je rekao: "Oni nisu s međunarodnim javnim pravom, ali nisam siguran da Putin gleda što je međunarodno javno pravo jer ne bi krenuo uopće u rat. Ti referendumi će, ako rezultat bude pozitivan, da ti teritoriji za rusku državu jesu dio Rusije i da postaju suvereni teritoriji ruske federacije. To za Zapad ne znači ništa, Zapad to neće nikako priznati. Rusi se mogu pozvati na svoju doktrinu, da mogu štititi svoj teritorij i naravno opet mogu zastrašivati nuklearnim naoružanjem."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo