STRUČNJAK SA SPLITSKE MEDICINE: / 'Da smo karantenu uveli 7 dana kasnije dogodio bi se crni scenarij, ovakve bi bile brojke'

Image
Foto: screenshot RTL

Premda se karantena na početku činila nezamislivom, prazne ulice u gradovima pokazale su se učinkovitima

27.5.2020.
23:05
screenshot RTL
VOYO logo

S popuštanjem mjera krenula su se postavljati pitanja jesu li one trebale biti baš toliko rigorozne te što su bile političke, a što epidemiološke mjere. Da se mogao dogoditi crni scenarij kaže Ozren Polašek, član Vladina znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije kada se govori o brojki zaraženih u Hrvatskoj.

Premda se karantena na početku činila nezamislivom, prazne ulice u gradovima pokazale su se učinkovitima. Polašek, inače profesor splitskog Medicinskog fakulteta, kaže da bi broj oboljelih i mrtvih bio duplo veći da se karantena uvela tjedan dana kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Najgori scenarij je bio kada smo stavili uvođenje karantene da se dogodilo tjedan dana kasnije i takve mjere da su bile puno blaže. U tom slučaju se čak broj zaraženih diže do nekih 70 tisuća, a broj umrlih na nekakve dvije i pol tisuće. Smatram da nas je karantena spasila", kaže Polašek za RTL koji SIER metodom objašnjava da je karantena opravdana te tako opisuje kretanje epidemijskog vala.

Image
SREĆOM, NIJE NAM TREBALA, A I TROŠKOVI HLADNOG POGONA SU OGROMNI: /

Počinje demobilizacija Arene Zagreb

Image
SREĆOM, NIJE NAM TREBALA, A I TROŠKOVI HLADNOG POGONA SU OGROMNI: /

Počinje demobilizacija Arene Zagreb

'Mudrije ćemo reagirati za vrijeme drugog vala'

"U jednom optimističnom scenariju da, možemo reći da smo prvi val jako dobro pobijedili. Vjerojatno ćemo puno mudrije reagirati u novom valu", jasan je Polašek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković izjavio je da je Hrvatska pobijedila koronavirus te se s njegovom tvrdnjom složila Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". O virusu se u međuvremenu dosta toga saznalo pa se Polašek nada kako će u drugom valu epidemije, ako do njega dođe, biti blaže nego sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U prvom valu nismo još znali koliko je virus opasan. Pa smo morali sve aktivnosti zaustaviti. Sada već znamo da neke aktivnosti ne moramo zaustaviti tako da u slučaju jesenskog vala karantena će možda malo bit opuštenija na način da će gospodarstvo, barem one kritične grane morat funkcionirati", ističe Polašek za RTL.

Srećom, crni scenarij se Hrvatskoj nije dogodio što se tiče zaraženih pa se mnogi nadaju da se scene od prethodnih mjeseci neće ponoviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo