STRUČNJAK S INSTITUTA 'RUĐER BOŠKOVIĆ' TVRDI: / 'Stvarni broj zaraženih koronavirusom je 10 do 20 puta veći!'

Image
Foto: Pixsell

'Imamo različite sojeve koronavirusa i pretpostavljam da će se praviti i različita cjepiva koje će proizvoditi različite zemlje. Trenutno imamo od 10 do 12 većih grana u stablu podrijetla virusa

29.4.2020.
14:05
Pixsell
VOYO logo

Voditelj Laboratorija za naprednu genomiku Instituta Ruđer Bošković, Oliver Vugrek, ocijenio je u srijedu za sarajevski Dnevni avaz da podaci o broju zaraženih koronavirusom u svijetu nisu točni te da rana istraživanja pokazuju da je broj deset do dvadeset puta veći.

U intervjuu ovom listu Vugrek je upozorio kako popuštanje mjera može biti opasno jer prijeti mogućnost da to doprinese širenju koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detaljna analiza genoma virusa SARS-CoV-2

Pod vodstvom ovog hrvatskog stručnjaka na Institutu Ruđer Bošković obavljena je detaljna analiza genoma virusa SARS-CoV-2, koja je pokazala kako taj virus mutira od čovjeka do čovjeka čak i kada je izvor zaraze isti.

Vugrek je potvrdio kako se analizira pojava da se u jednoj obitelji dogodi od tri do pet promjena u genomu virusa, što navodi na zaključak da se virus mijenja, ali je još nepoznanica u kojem vremenskom razdoblju. Dodao je kako to otkriće svakako utječe na pronalazak cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo različite sojeve koronavirusa i pretpostavljam da će se praviti i različita cjepiva koje će proizvoditi različite zemlje. Trenutno imamo od 10 do 12 većih grana u stablu podrijetla virusa. Može se dogoditi da niti jedno cjepivo koje se razviju u SAD ili Kini neće odgovarati tipu koronavirusa kojeg imamo u našoj regiji. Možda će moći djelovati, ali može biti i ne previše učinkovito", kazao je Vugrek dodajući kako je upravo stoga jako važno istraživanje genotipa novoga koronavirusa.

Šišmiši su prirodna staništa virusa

Podsjetio je kako su šišmiši prirodna staništa virusa i u njima ima na tisuće možda i opasnijih vrsta virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vugrek ne vjeruje u tezu francuskog virologa Luca Montagniera da je koronavirus razvijen u laboratoriju u kineskome Wuhanu i podsjeća kako većina znanstvenika u svijetu drži kako se radi o virusu koji je potekao iz prirode.

"Čuo sam i njegovo stajalište da ovaj novi virus sadrži genome HIV-a i malarije. Ali to je normalno za ove tipove virusa, oni moraju imati gene kako bi se razmnožavali pa je doista moguće da se određeni geni koronavirusa podudaraju s HIV-om pa čak i malarijom", pojasnio je Vugrek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju oko koronavirusa iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo