o dva slučaja pucnjave / Stručnjak o sigurnosti Zagreba: 'Ništa nećemo naučiti iz ovoga, uskoro ćemo uvoziti policajce'

Dva dana nakon pucnjave u središtu Zagreba još uvijek se ne zna tko je treći sudionik. Policija i dalje za njim intenzivno traga

23.9.2018.
19:36
VOYO logo

Potraga za trećim sudionikom pucnjave na Vukovarskoj još uvijek traje. 

Naš Goran Latković razgovarao je sa stručnjakom za sigurnost i bivšim policajcem koji tvrdi kako u Zagrebu nema dovoljno policajaca, ali i da se ovakvi događaji mogu prevenirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pištolj je pronađen, ali ne i treći sudionik vatrenog okršaja. Dvije pucnjave u glavnom gradu u samo deset dana otvorile su brojna pitanja o sigurnosti u Zagrebu. 

"Sklon sam vjerovati da mi nećemo neke velike pouke iz ovoga naučiti u pozitivnom smislu. Već super je, nikome se ništa nije dogodilo, idemo dalje. Nitko za ništa ne odgovara pa i onaj dio prevencijski i tu treba pitati ljudi zašto niste nešto napravili", tvrdi Darijo Žepina, stručnjak za sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žepina ističe da je prevencija ključna za sprečavanje ovakvih događaja, pogotovo u slučaju Vukomerec. Kaže kako kako je policija trebala djelovati preventivno upravo zbog brojnih prijava koje su stizale iz tog kvarta. No, prvi čovjek za upravljanje hitnim sitacijama sigurnost nikako ne dovodi u pitanje.

"U odnosu na svoju poziciju na kojoj se nalazi Zagreb je puno sigurniji grad nego mnogi drugi s kojima bismo se pokušali uspoređivati. Zagreb nije imao pucnjavu nikakvu jako dugo praktički od kraja 90-ih početkom 00-ih. I onda je to bilo jedno zatišje i sad je opet došlo do toga. Mislim to je posao policije", kaže Pavle Kalinić, Ured za upravljanje hitnim situacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, pitanje je ima li dovoljno policajaca u Zagrebu? 

"Naravno da nema. To već i ptice na granama znaju. Neki dan su izašle u medijima brojke koje su vrlo zabrinjavajuće za PU zagrebačku i PU splitsko dalmatinsku koliko policijskih službenika fali. Ali gledajte falit će ih sve više. Imamo jednu sistemstu devastaciju sustava. Mi uskoro po nekakvim pošalicama ćemo morati uvoziti policajce", dodaje Žepina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni ravnatelj policije tvrdi suprotno.

"Mi imamo dovoljan broj snaga. Imali smo i ova dva događaja, vidjeli ste da su odmah na terenu", rekao je Nikola Milina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No teško da je to dovoljna utjeha Zagrepčanima nakon dva vatrena okršaja.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo